torek, 25. julij 2023

Na Ljubljana Festivalu tudi, največje v srednji Aziji, Državno operno in baletno gledališče iz Astane #video

Na 71. Ljubljana Festival prihaja največje gledališče v srednji Aziji, Državno operno in baletno gledališče Astana. V ljubljanskih Križankah bodo 25. in 26. julija ob 21. uri izvedli predstavo, sestavljeno iz odlomkov različnih znanih baletov. Že od leta 2019 se lahko nadarjeni študentje udeležijo Mojstrskih tečajev, tokrat se bodo pod vodstvom priznanih profesorjev izobraževali med 23. julijem in 6. avgustom, prisluhnili pa jim bomo na koncertih 27. in 29. julija ter 5. in 6. avgusta ob 18. in 20. uri v Križevniški cerkvi. Prav tako v Križevniški cerkvi pa bomo 4. avgusta ob 20h uživali ob zvokih Bachovih violinskih koncertov.



Državno operno in baletno gledališče Astana opera je bilo ustanovljeno leta 2013 na pobudo prvega predsednika Republike Kazahstan Nursultana Nazarbajeva. V njihovem repertoarju najdemo tako mednarodno uveljavljena dela kot tudi dela uveljavljenih nacionalnih skladateljev. V Križankah bodo izvedli predstavo, sestavljeno iz odlomkov različnih baletov, in sicer so to odlomek iz klasičnega baleta Gusar  Adolpha Adama, Klica stepe  na glasbo Renata Gaisina, Talisamana  Riccarda Driga, filozofskega baleta Maxa Richterja Kako dolgo je zdaj?,  Petitova predstava Leda in labod,  ki črpa iz grške mitologije, na glasbo Johanna Sebastiana Bacha, kazahstanska ljudska točka Qyly Zaman,  Adagio  iz Hačaturjanovega rimljansko navdihnjenega Spartaka,  ter odlomek iz klasičnega baleta Don Kihot  Ludwiga Minkusa. Po odmoru bo mogoče slišati enega najbolj znanih komičnih baletov Šest nemških plesov  večkrat nagrajenega in mednarodno uveljavljenega češkega koreografa sodobnega plesa Jiříja Kyliána, ki se opira na Mozartovo glasbo in se poklanja skladateljevemu humorju in glasbeni briljantnosti. Za Kyliánovo koreografijo je značilno, da presega meje klasičnega kanona, saj se je uveljavil kot filozofski koreograf, ki bolj kot fizične zmogljivosti telesa raziskuje globine človeške narave. Leta 2015 je umetniško vodstvo prevzela Kazahstančanka Altynai Assylmuratova, ki je zaradi pogostih gostovanj v tujini, med drugim v družbi Rolanda Petita, postala bolj priljubljena v zahodnih gledališčih kot v domovini. Njen repertoar je vključeval vse vidnejše klasične baletne vloge v baletih, kot so Labodje jezero, Trnuljčica, Giselle, Don Kihot, Bajadera, Ognjeni ptič in drugi, kot tudi vrsto sodobnih del. (25. in 26. 7., 21.00, Poletno gledališče Križank)

VIDEO - DARKO BRLEK, umetniški vodja in direktor Ljubljana Festivala.  

Eden izmed glavnih ciljev Festivala Ljubljana je izobraževanje mladih umetnikov. Tako so v letu 2019 za domače in tuje študente prvič organizirali mojstrske tečaje, katerih umetniško vodstvo je prevzel eden najvidnejših slovenskih pozavnistov Branimir Slokar. Na njegovo povabilo se v Ljubljano vsako leto ponovno vračajo njegovi kolegi, izvrstni glasbeniki, solisti ter profesorji na uglednih evropskih glasbeno-izobraževalnih ustanovah. Letos bodo nadobudne študente poučevali violinistki Latica Honda-Rosenberg in Lana Trotovšek, violist Hartmut Rohde, violončelist Jens-Peter Maintz, kontrabasist Rick Stotijn, oboist Emanuel Abbühl, flavtist Felix Renggli, klarinetist François Benda, fagotist Ole Kristian Dahl, trobentač Reinhold Friedrich, rogist Andrej Žust in pianist Epifanio Comis. Poleg dela  z najboljšimi glasbeniki in prodobivanja strokovnih znanj pa mojstrski tečaji ponujajo še vrsto orodij in znanj za začetek ustvarjanja uspešne kariere v sodobnem svetu ter odpirajo možnosti, ki bodo mladim glasbenikom pomagale na tekmovalnem trgu. (od 23. 7. do 6. 8., Glasbena šola Vič-Rudnik)


Bachov sloves genija je trdno zasidran v zahodni kulturni zavesti, zato si je težko predstavljati  ko ni bil priljubljen. Toda proti koncu svojega življenja je veljal za staromodnega, po smrti pa je njegova glasba krožila le v rokopisih med skladatelji in poznavalci, zato je čudež, da je toliko del ohranjenih. Poletni večer bo posvečen tistim redkim ohranjenim solističnim koncertom, virtuozni orkestrski suiti in priredbi ene najbolj veličastnih orgelskih skladb. Dela bodo zazvenela v izvedbi Ensemble Dissonance, ki ga sestavljajo uspešni glasbeniki iz slovenskih vodilnih glasbenih ustanov. Njihovo poslanstvo je pod vodstvom ustanovitelja in violončelista Klemna Hvale promocija ter razvoj komorne glasbe v domačem glasbenem prostoru. Na odru se jim bodo pridružili edinstveno muzikalična violinistka Lana Trotovšek, ki si je ustvarila bogato mednarodno kariero, večkrat nagrajeni flavtist Boris Bizjak, ki izvaja komorno glasbo s številnimi mednarodnimi glasbeniki, priznani violinist in pedagog Janez Podlesek, ki redno sodeluje z ansamblom in se predvsem posveča izvedbam slovenskih skladateljev, ter oboist Sorin Crudu, ki je prejemnik številnih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. (4. 8., 20.00, Križevniška cerkev)


VIDEO - CELOTEN POSNETEK NOVINARSKE KONFERENCE