sreda, 12. julij 2023

Od likovne kolonije, do znamenite opere Madama Butterfly

Festival Ljubljana od 9. do 14. julija gosti že XXVI. Mednarodno likovno kolonijo, na kateri sodeluje osem tujih in slovenskih umetnikov po izboru selektorja in slikarja Toma Vrana, katerih razstava del bo v petek, 14. julija, ob 12. uri v Viteški dvorani Križank. Danes, 12. julija bo ob 20. uri v Križevniški cerkvi na sporedu večer posvečen Gustavu Mahlerju, na katerem bo Ensemble Dissonance izvedel Mahlerjeva in Schönbergova dela, nato bo 13. in 14. julija sledilo gostovanje Gledališča La Fenice, ki se bo predstavilo z opero Madama Butterfly v režiji Àlexa Rigole.



XXVI. Mednarodna likovna kolonija

Mednarodna likovna kolonija že 26. leto zapored poteka pod umetniškim vodstvom selektorja in slikarja Toma Vrana v Križankah kot del poletnega Ljubljana Festivala. Dogodek povezuje umetnike z vsega sveta, ki ustvarjajo v idiličnem ambientu zadnjega velikega Plečnikovega projekta. Na letošnji koloniji sodelujejo štirje akademski slikarji iz tujine (Ado Furlanetto, Zdravko Milić, Brad Downey in Guangxu Zheng) in štirje iz Slovenije (Karmen Bajec, Nina Stopar, Breda Sturm in Pšenica Kovačič). Udeležencem se je ponovno pridružil znani multimedijski umetnik Lado Jakša, ki bo jih spremljal ves teden. Na otvoritvi razstave bo s svojim umetniškim pogledom glasbeno-vizualno predstavil svoje videnje njihovega dela in procesa ustvarjanja.



Kolonija poteka od nedelje, 9., do petka, 14. julija, ko bo ob 12.00 v Viteški dvorani Križank otvoritev razstave nastalih del.

(14. 7., 12.00, Viteška dvorana Križank)

Mahler v Ljubljani

Ensemble Dissonance sestavljajo uveljavljeni glasbeniki iz Ljubljane, ki delujejo v Godalnem kvartetu Dissonance, Orkestru Slovenske filharmonije, Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, so profesorji na ljubljanski Akademiji za glasbo in samostojni glasbeni umetniki.



V prvem delu večera, bomo prisluhnili delu skladateljevega vzornika A. Schönberga Ozarjena noč, op. 4. Skladbo je napisal pri 25 letih, kmalu po tem, ko je spoznal svojo ženo Mathildo, sestro Aleksandra Zemlinskega, skladateljevega prijatelja in mentorja. V drugem delu bo pod taktirko Jonathana Stockhammerja izvedena Schönbergova komorna priredba Mahlerjeve Pesemi o Zemlji. Kot solist bo nastopil baritonist Jaka Mihelač, ki je prejemnik nagrad najprestižnejših tekmovanj Tenor Viñas in Hans Gabor Belvedere. V svoji dosedanji karieri je sodeloval z orkestri Berlinske državne kapele, barcelonske operne hiše Gran Teatre del Liceu, Kraljevega gledališča v Madridu in z rezidenčnim orkestrom Koncertne hiše v Berlinu. Na odru se mu bo pridružil tenorist Paul Schweinester. V preteklih sezonah je nastopal na Festivalu Bregenz, milanski Scali, na Salzburškem festivalu in v Pariški operi. Sezono 2022/23 je začel z novo operno produkcijo Die Schätzgräber v Renski državni operi v Strasbourgu.



(12. 7., 20.00, Križevniška cerkev)

Madama Butterfly

Madama Butterfly pripoveduje zgodbo o japonski gejši po imenu Čočo san oziroma Madami Butterfly in njeni nesrečni ljubezni. Opera raziskuje raziskuje spopad med vzhodno in zahodno kulturo ter poudarja nesporazume in kulturni imperializem, ki sta lahko posledici takšnih srečanj. Giacomo Puccini, rojen leta 1858 v Italiji, je cenjen skladatelj, znan po svojih čustveno nabitih operah. Njegova dela, vključno z La Bohème, Tosca, Madama Butterfly in Turandot, so postala brezčasne klasike, ki navdušujejo občinstvo s svojim močnim pripovedništvom in evokativno glasbo.

VIDEO -  DARKO BRRLEK, umetniški vodja in direktor Ljubljana Festivala ter častni član Evropskega združenja festivalov. 

Puccinijevo najslavnejšo mojstrovino bo izvedla operna hiša Gledališče La Fenice pod taktirko Danieleja Callegarija in v režiji Àlexa Rigole. V glavnih vlogah bodo nastopili Monica Zanettin, Manuela Custer in Vincenzo Costanzo. La Fenice slovi kot ena najbolj priznanih institucij v zgodovini italijanskega gledališča in je bila v 19. stoletju prizorišče slavnih opernih premier, na katerih so izvajali velika dela najpomembnejših italijanskih skladateljev.

(13. in 14. 7., 20.00, Cankarjev dom)

VIDEO - TOMO VRAN, slikar in grafik, selektor XXVI. Mednarodne likovne kolonije in predsednik Strokovnega sveta Festivala Ljubljana.

Vstopnice so v prodaji na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na bencinskih servisih in ostalih Eventimovih prodajnih mestih.