ponedeljek, 12. september 2016

64. Ljubljana Festival uspešno zaključuje sezono

Z baletno predstavo Up and down akademskega državnega baleta Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga se bo v torek sklenil 64. Ljubljana festival. Ta je v treh mesecih ponudil več kot 120 prireditev, ki si jih je ogledalo več kot 45 tisoč obiskovalcev. Direktor festivala Darko Brlek je z letošnjo izdajo zadovoljen - zabeležili so največ stoječih ovacij.


Festival bodo v torek sklenili ruski plesalci z baletom Borisa Eifmana, ki velja za enega najvidnejših koreografov na svetu. Predstava Akademskega državnega baleta Borisa Eifmana, ki ga na Ljubljana festivalu gostijo že četrtič, bo zaradi zahtevnosti na ogled v Cankarjevem domu, je na novinarski konferenci povedal Brlek.



Kot so povedali plesalci, gre za neobičajno predstavo različnih glasbenih zvrsti. Protagonist je zdravnik, ki doživi svoj vzpon in padec. Predstava, polna psihološkega analiziranja, želi opomniti, da je človek, ki izgubi svoj jaz, obsojen na propad. Predstava je prejšnji teden. gostovala v Nici, iz Ljubljane pa se odpravlja v Tel Aviv


Ljubljana festival, ki se je začel 27. junija, je letos ponudil 125 prireditev, od tega 46 večernih, 69 koncertov v sklopu festivala na Ljubljanici ter druge dogodke, kot so 19. Mednarodna likovna kolonija, razstavi udeležencev Mednarodne in Male likovne kolonije, več delavnic za otroke in mladino ter javni nastop udeležencev delavnice Predani korakom, je naštel Brlek.


Gostili so 2700 umetnikov iz več kot 30 držav. Kot je poudaril Brlek, jim je uspelo izvesti vse projekte oz. predstave, odpovedana je bila le druga predstava Otella v izvedbi Opera in Balet SNG Ljubljana, nekaj predstav pa so morali zaradi Križank, ki še nimajo strehe, seliti na druga prizorišča.



Letošnji proračun festivala je ocenjen na okoli 2, 6 milijona evrov, Mestna občina Ljubljana je prispevala približno polovico. Od sponzorjev in donatorjev so prejeli okoli 900.000 evrov, od prodanih vstopnic - skupaj s koproducenti - pa 620.000 evrov. Ta številka je nekoliko nižja kot lani, kar Brlek pripisuje le dvema uprizoritvama priljubljenega muzikala Mama Mia!, ki je lani doživel vrsto ponovitev.


Nedavno so Križanke pridobile status kulturnega spomenika državnega pomena, kar po Brlekovih besedah pomeni, da bodo morali pridobiti še več soglasij, obenem pa status zahteva tudi bolj skrbno obnovo. Ta bi morala biti končana do prihodnjega maja, kar bi omogočilo nemoteno izvedbo 65. festivala pod streho tega letnega odra.

V sklopu Ljubljana festivala bo oktobra zaživel še projekt Mladi virtuozi s 13 koncerti, marca prihodnje leto pa bodo potekali 32. Slovenski glasbeni dnevi.