ponedeljek, 7. avgust 2023

Sestanek vodstva ZDUS in Svoboda Seniorji

Predsednica ZDUS Zdenka Jan in podpredsednik Stanko Kranvogel, sta v petek, 4.8.2023 v prostorih Zveze sprejela vodstvo gibanja Svoboda Seniorji. Razen predsednika Bojana Čebele, so se srečanja udeležili generalni sekretar Vojko Adamič ter podpredsedniki, Franc Rožman, Miro Mlakar in Zdenka Marija Kovač.



Po uvodnih pozdravnih besedah je pogovor stekel v smeri reševanja najbolj perečih tem, ki tarejo slovenske upokojence. Pokojnine in usklajevanje le teh, Zakon o dolgotrajni oskrbi , e-oskrba na domu in zvišanje oskrbnin v institucionalnem varstvu.

Predsednica Zdenka Jan je navzoče seznanila s programom Starejši za starejše, ki ga gostje niso poznali. Omenila je naša pričakovanja v zvezi z ZDO-sk1, saj je prejšnja predloga zakona predvidela naše prostovoljke v vlogi oskrbovalcev, sprejeti zakon pa jih je izključil iz te vloge.

Vsi navzoči so izrazili željo in pripravljenost sodelovanja v prihodnje, predsednica pa je ob koncu srečanja še izrazila pripravljenost in željo ZDUS, da aktivneje poseže v pripravo pokojninske in zdravstvene zakonodaje.



Sestanek je naletel na plodna tla

Nekaj dni po sestanku se je podpredsednik ZDUS Stanko Kranvogel po telefonu pogovarjal z generalnim sekretarjem gibanja Svoboda Seniorji Vojkom Adamičem o tem kako bi lahko prišli do izrednih denarnih sredstev za nemoteno terensko delo prostovoljk v programu Starejši za starejše. Vojko Adamič je predlagal:

» Stane, napišite kratko prošnjo za povečanje sredstev iz naslova financiranja programa Starejši za starejše. Prosite za povečanje sredstev zaradi izrednih razmer na terenu, kjer je potrebno bistveno več dela, bistveno več obiskov in pomoči kot običajno, in to ocenite v odstotku povečanja . Predlagajte tudi, da se vam že odobrena sredstva nakažejo takoj in ne po časovnici. Seniorji vas bomo podprli in takoj šli v akcijo, da se vam denarna sredstva odobrijo in nakažejo.«

Foto: ZDUS