torek, 29. avgust 2023

Turistični panel na BSF izpostavil pomembno vlogo turističnih delavcev

Bled, 29. 8. 2023 - Turistična panoga se spopada z več izzivi, ključno vlogo pri njihovem naslavljanju pa bodo imeli turistični delavci, je bilo rečeno na turističnem panelu v okviru Blejskega strateškega foruma. Za razvoj panoge bo potrebna tudi hitrejša digitalizacija, so se strinjali panelisti.



"Hoteli so drastično kadrovsko podhranjeni, restavracije so na določene dni zaprte, najboljši turistični vodniki pa so rezervirani veliko vnaprej. Vprašanje, ki se poraja, je, kam so vsi odšli, kaj smo naredili narobe," je v uvodu v turistični panel izpostavila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.

Pandemija covida-19 je po njenih besedah razmere sicer poslabšala, a kadrovske težave niso nove. "Razmere pa nikoli niso bile tako urgentne," je podčrtala. Spreminjajoča se demografska slika in staranje delovne sile, omejitve pri zaposlovanju tujih delavcev in neodgovorjene zahteve po višjih plačah in bolj fleksibilnem delavniku, so po besedah Pak del vzrokov za nastalo stanje.



"Bodimo iskreni, turizem je postala panoga, v kateri zaposleni čakajo na boljše priložnosti zunaj panoge," je dejala.

V kaosu pandemije in podnebnih sprememb je po besedah Pak na trg delovne sile vstopila generacija Z. "Študije kažejo, da bodo do leta 2030 predstavniki generacije Z in milenijci predstavljali dve tretjini delovne sile," je dejala. Turistična panoga bo močno zaznamovana ne samo z digitalnimi veščinami, pač pa tudi z vrednotami teh generacij, je ocenila. Po njenih besedah pa ne smemo pozabiti tudi na tiste, stare nad 50.



Tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež je izpostavil vlogo ljudi v turizmu. Delo v turizmu je po njegovih besedah med "najlepšimi misijami, ki si lahko zamislimo". Spomnil je na nacionalno strategijo, s katero država cilja na zvišanje dodane vrednosti v panogi. "Odločni in samozavestni smo, da bomo to dosegli," je poudaril.

Frangež je dejal, da so tudi turistično panogo ta mesec prizadele uničujoče poplave, a da kljub temu s 3,5 milijona prihodov turistov in 2,9 milijona prenočitev beležimo rekordne številke.



Da Slovenija po poplavah ostaja varna država za turiste, je izpostavila direktorica regionalnega oddelka za Evropo pri Svetovni turistični organizaciji (UNWTO) Alessandra Priante. Turizem potrebuje kontinuiteto, je poudarila. Tudi Priante se je dotaknila vprašanja kadrov in ocenila, da je treba predvsem izboljšati komunikacijo.

Razvoj turizma pa mora po njenih besedah potekati v sodelovanju z lokalno skupnostjo. "Vzemimo denimo Italijo. Turisti pričakujejo romantične zgodbe ob obisku mest, ne najdejo pa ničesar. Saj lokalcev ni. Ti se izseljujejo iz turističnih biserov in svoje nepremičnine oddajajo," je ponazorila. Slovenija je na tem segmentu po njenih besedah uspešna in "tako mora nadaljevati".

Generalna direktorica direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu Dubravka Kalin je izpostavila, da je delo v turizmu težko. "Delati v turizmu pomeni biti gladiator. Gre za težko delo in resnično moraš imeti rad panogo, ne samo da preživiš, ampak da se počutiš dobro glede svojega dela," je poudarila.



Na ministrstvu med drugim z različnimi ukrepi poskušajo odgovoriti na kadrovske težave, ukvarjajo se z vprašanjem, kako motivirati mlade, ne le da se odločijo za delo v turizmu, ampak da v panogi tudi ostanejo.

O pomenu izobraževanja sta spregovorili izvršna direktorica Swiss Education Group Ulrika Björklund in ustanoviteljica in direktorica IEDC - Poslovne šole Bled Danica Purg. Kot je povedala Björklund, je pri izobraževanju pomembno tako teoretično kot tudi praktično znanje. "Predvsem pa moramo deliti uspehe in postati boljši pripovedovalci uspešnih zgodb," je menila in dodala, da morajo mladi vedeti, kaj vse je možno doseči v panogi. "Gre za fantastično panogo," je poudarila.

"V turizmu moraš pomagati ljudem, da postanejo bolj inovativni, kreativni in jih opremiti z digitalnimi znanji," je dodala Purg.

Kuharski mojster in ustanovitelj The Agrarian Kitchen v Avstraliji Rodney Dunn je dodal, da težave, s katerimi se sooča turizem, niso evropske ali avstralske. "Delimo si jih povsod po svetu," je dejal.



O digitalizaciji je spregovorila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Kot je dejala, se na ministrstvu med drugim osredotočajo na zagotavljanje ustrezne infrastrukture, ki bo v pomoč tudi turizmu. "Gre za izziv, saj je zelo drago pripeljati internet na vsako goro, v vsako dolino...," je dejala in omenila tudi pomen izobraževanja in krepitve digitalnih kompetenc.

Digitalizacije se je dotaknila tudi generalna direktorica Evropskega združenja hotelov, restavracij, kavarn in nočnih klubov (HOTREC) Marie Audren, ki se je strinjala, da digitalizacija lahko pomaga pri razvoju turizma, ne bo pa rešila vsega. "Službe ne bodo izginile, se bodo pa spremenile," je dejala.

Povzeto po STAkrog  Foto: BSF