petek, 12. januar 2018

Skupščina ZZZS je sprejela finančni načrt za leto 2018

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na 1. izredni seji potrdila predlog finančnega načrta za leto 2018. Predlog mora potrditi še vlada. ZZZS bo letos po načrtu razpolagal z 2,85 milijarde evrov, kar je 162 milijonov evrov več kot lani, največ dodatnega denarja bo šlo za povečanje programa zdravstvenih storitev. Skupščina prejšnjega finančnega načrta ni potrdila, ker ni predvideval kritja za zdravstvene storitve v višini 160 milijonov evrov. Seje skupščine sta se udeležili tudi ministrici za zdravje in finance Milojka Kolar Celarc in Mateja Vraničar Erman.


Ko je Marjan Sušelj, generalni direktor ZZZS skupščini predstavljal nov finančni načrt je povedal, da je v primerjavi s prejšnjim za 5,6 višji in poudaril, da so uspeli določene postavke razporediti tako, da bo letos za boljše vrednotenje programov, uvajanje novih ter širitev obstoječih programov in za skrajšanje nedopustnih čakalnih dob namenjenih 106 milijonov evrov. Od tega bo nekaj manj kot 80 milijonov namenjenih za boljše vrednotenje zdravstvenih storitev.

VIDEO - Lučka Böhm, predsednica Skupščine ZZZS je po končani izredni seji dala izjavo v kateri je poudarila, da je na seji prišlo do 'zdravega kompromisa'.


VIDEO - Marjan Sušelj, generalni direktor ZZZS je po končani izredni seji dal izjavo za medije in odgovarjal na vprašanja novinark.


V finančnem načrtu je predviden tudi denar za skrajševaje čakalnih vrst, a kot opozarja Sušelj so izvajalci do konca novembra počrpali le polovico predvidenega denarja, ki je bil namenjen v okviru enkratnega dodatnega programa. Po njegovih besedah glavna ovira pri skrajševanju čakalnih dob ni več pomanjkanje denarja ampak predvsem pomanjkanje kadra. V letošnjem letu se obeta tudi širitev mreže na primarni zdravstveni ravni. 



Milojka Kolar Celarc je predstavila vse kratkoročne in sistemske ukrepe za skrajševanje čakalnih vrst ki so jih izvedli na ministrstvu. Kot je dejala bo v vladi predlagala sprejem finančnega načrta že prihodnji teden, v tednu ali dveh pa bi lahko sprejeli tudi letošnji splošni dogovor in enkratni dodatni program, da bi lahko čim prej začeli izvajati. 



Mateja Vraničar Erman je povedala, da je področje zdravja eno od prioritet tudi v okviru javnih financ. "Potreb je veliko želja še več, možnosti pa so omejene z ekonomsko močjo države," je poudarila in dodala da lahko za tem kar je predvideno v finančnem načrtu trdno stojijo in vse tudi zagotovijo. Če pa se bo tekom leta izkazalo da bodo razmere boljše pa se bodo lahko dogovoriti za dodatne odhodke za zdravstvene storitve. 



Predstavnik konfederacije neodvisnih sindikatov Igor Velušček je na seji dejal da je današnji predlog finančnega načrta bistveno boljši od decembrskega. Opozoril pa je, da bo 80 milijonov evrov, kolikor je predvidenih za dvig cen zdravstvenih storitev premalo za kritje vseh dodatnih plačnih obremenitev v zdravstvu.



Predstavnica upokojencev Rosvita Svenšek je opozorila da enotni dodatni programi in proračunsko pokrivanje izgub bolnišnic niso sistemski ukrepi za vzdržno zdravstvo. Zato podpira vse ukrepe ministrstva oziroma vlade ki pomenijo sistemsko rešitev financiranja zdravstva.



Predstavnik Trgovinske zbornice Slovenije Marko Bokal je dejal da podpira finančni načrt predvsem zato ker bi z glasovanjem trpel zdravstveni sistem. Opozoril pa je, da so na prejšnji skupščini pozvali vlado naj zagotovi dodatna sredstva medtem ko gre pri tem našem načrtu zlasti za razporeditev znotraj sredstev ki jih je predvidel decemberski načrt.

VIDEO - Videoposnetek celotne izredne seje ZZZS.