četrtek, 22. junij 2023

Ah, ta leta – Lepota naših vrtov #video

Televizija Slovenija bo v petek, 23. junija ob 17.15 na 1. programu v priljubljeni oddaji za starejše Ah,ta leta! gostila Matjaža Mastnaka iz Arboretuma Volčji potok. To pa zato, ker so tokratni oddaji dali naslov LEPOTA NAŠIH VRTOV in bodo v njej predstavili tudi vrt Lidije in Petra Knavs.



Urednica Neva Novljan je z naslednjimi besedami predstavila tokratno oddajo: »Veliko Slovencev si deli strast do vrtnarjenja. Okoli hiš nastajajo prave zelene oaze, skrbno urejene travnate površine, ki jih bogatijo prelepe cvetlične gredice prelivajočih se barv, okrasno grmovje, ribniki in številna drevesa. Okrasnim vrtovom pa se seveda pridružujejo tudi zelenjavni vrtovi, saj se ljudje vse bolj zavedamo pomena domače, ekološko pridelane zelenjave. O tem, zakaj je vrtnarjenje tako priljubljeno, koliko truda, znanja in dela je potrebnega za negovanje vrta, katere rastline so v slovenskih vrtovih najbolj priljubljene ter kako slovenski vrtovi postajajo vse bolj urejeni, domiselno oblikovani in rastlinsko pestri se bomo v studiu pogovarjali z Matjažem Mastnakom iz Arboretuma Volčji potok.



Predstavili bomo tudi vrt Lidije in Petra Knavs, ki sta svojo oazo miru, barv in vonjev, kot rada poimenujeta svoj okrasni vrt, začela oblikovati pred dobrimi 15 leti kot popolna vrtnarska začetnika. Danes ima njun vrt vse, kar vrt z veliko začetnico mora imeti: vodni motiv, zanimivo drevnino in grmovnice, smaragdno zeleno trato, ki se v širokih pasovih vije med barvitimi gredami, zanimivo vrtno okrasje, kamne iz bližnje okolice … Vrtiček pa si lahko privošči vsak, tudi ljudje, ki živijo v blokih – kako ga na svojem balkonu ali terasi načrtovati, katere rastline izbrati in kako jih pravilno negovati, bo z nami delila Jerneja Jošar, zagovornica ekološkega vrtnarjenja.«

VIDEO  

 Foto in video: TVSLO