petek, 30. junij 2023

Pričenja se 28. mednarodni glasbeni Festival Bled!

S projekcijo nemega filma z živo glasbo z naslovom V kraljestvu Zlatoroga se bo 1. julija ob 20:30 v Festivalni dvorani pričel 28. mednarodni glasbeni Festival Bled. Po Tej otvoritveni slovesnosti bodo sledili koncerti vrhunskih izvajalcev, mojstrske delavnice in spremljevalni programi bodo potekali na različnih blejskih prizoriščih vse do 20. julija.

Festival organizira Društvo kulturni Hram pod okriljem Zavoda za kulturo Bled. Na otvoritveni slovesnosti v Festivalni dvorani Bled bo v soboto, 1. julija, na ogled prvi slovenski celovečerni nemi film V kraljestvu Zlatoroga z živo glasbeno spremljavo kvarteta pod vodstvom skladatelja in pianista Andreja Goričarja. Janko Ravnik se je zapisal kot režiser, Turistovski klub Skala pa kot producent filma.

Filmska zgodba spremlja popotovanje treh družabnikov različnih stanov: ljubljanskega študenta, jeseniškega železarja in kmeta, ki se iz Kranjske Gore, preko Vršiča, Prisojnika, Vodnikove koče in Kredarice odpravijo k vrhu Triglava – v kraljestvo Zlatoroga. Film je bil l. 2021 digitaliziran in digitalno restavriran, na festivalu bo prikazan v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije. Tako glasbo za simfonični orkester (2005) kot različico za kvartet (2018) je napisal Andrej Goričar.

Glasbeno spremljavo bodo ob projekciji v Festivalni dvorani Bled izvedli: Andrej Goričar (klavir), Janez Podlesek (violina), Jakob Bobek (klarinet) in Milan Hudnik (violončelo).



Andrej Goričar je v svoji karieri napisal več partitur za neme filme, med njimi tudi za prvi evropski celovečerni animirani nemi film Dogodivščine princa Ahmeda (1926), nemško klasiko Nosferatu (1922) in češki Erotikon (1929), s katero je doživel velik mednarodni uspeh. Film Erotikon bomo videli tudi na Bledu v okviru zaključnega večera 28. Festivala Bled (20. 7.)

V času festivala bo v preddverju Festivalne dvorane Bled na ogled razstava del uveljavljene koroške umetnice Barbara Scheikl. V svojem kreativnem procesu uporablja volno, delo s tem materialom pa je zanjo meditativni proces regeneracije, navdihnjen s potrebo po razpustitvi mej, pogledu v zakulisje in povezavo z drugimi.

Več informacij o programu, vstopnicah in prizoriščih najdete na http://www.festivalbled.com/

Več informacij o filmskem koncertu v Kraljestvu Zlatoroga najdete na https://www.kongresni-center-bled.si/si/koledar-prireditev/2023/06/28/525-Filmski-koncert-V-KRALJESTVU-ZLATOROGA