petek, 2. junij 2023

V Arboretumu Volčji Potok ob dnevu vrtnic odkrili obeležje priznanja vrtne odličnosti

V petek, 2. 6. 2023, so v Arboretumu Volčji Potok priredili 20. slovenski dan vrtnic. To je prireditev, ki jo od leta 2004 pripravljajo skupaj z Društvom ljubiteljev vrtnic Slovenije.



Letošnji slovenski dan vrtnic je bolj slovesen kot so bili prejšnji. Ne samo zaradi okrogle obletnice, temveč zaradi Priznanja za vrtno odličnost, ki ga je prejel Arboretum Volčji Potok. Podelila ga je Svetovna zveza vrtničarskih društev.

Priznanje za vrtno odličnost je zunanja potrditev, da je to, kar so z vrtnicami ustvarili v Arboretumu Volčji Potok, kako jih predstavljajo in vzdržujejo, bilo deležno pozornosti in priznanja na svetovnem nivoju. Tega so v Arboretumu Volčji Potok zares veseli.

Udeleženci 20. slovenskega dneva vrtnic so si najprej ogledali štiri vrtove z vrtnicami, za katere skrbijo v Arboretumu Volčji Potok.



Osrednja slovesnost je bila v Zgornjem rozariju. Slavnostni govorniki so bili Špela Spanžel, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo, dr. Valentina Schmitzer, izredna profesorica z Oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Angela Bokor, podpredsednica Svetovne zveze za srednjeevropsko regijo, Breda Čopi, predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, in Aleš Ocepek, direktor Arboretuma Volčji Potok.

Ob zaključku so odkrili obeležje za prejeto Priznanje za vrtno odličnost, ki je pritrjeno na vhodni portal v Zgornji rozarij.



Za glasbeni del slovesnosti je poskrbel Komorni orkester Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik.

Svetovna zaveza vrtničarskih društev združuje za vrtnice zainteresirano javnost iz 39 držav iz vseh koncev sveta. V društvih so zbrani ljubitelji in tisti, ki se poklicno ukvarjajo z vrtnicami, bodisi kot žlahtnitelji, torej ustvarjalci novih vrtnic, kot načrtovalci, ki z vrtnicami opremljajo javne in zasebne površine, kot strokovnjaki, ki vrtnice ocenjujejo itn. Svetovna zveza podeljuje Priznanja za vrtno odličnost vsaka tri leta in to omejeno število. Procedura za kandidaturo določa, da jo mora sprožiti društvo iz druge države. Arboretum Volčji Potok je prišel v igro na pobudo nekdanje predsednice Svetovne zveze ge. Helge Brichet, ki deluje v Italiji, in podpredsednice ge. Mireille Steil iz Luxemburga.



Z odkritjem obeležja je bil uradni program zaključen. Sledilo je druženje in rožnovrtna zabava s kulinarično ponudbo in priložnostnim sejmom, uglašenima na vrtnice.

Več o mesecu vrtnic https://www.arboretum.si/novice/mesec-vrtnic-v-arboretumu-volcji-potok/

Foto: Blaž Šilc in Mateja Račevski