ponedeljek, 26. junij 2023

Predsednica RS Nataša Pirc Musar vročila državna priznanja in nagrado prostovoljstva za leto 2022

Ljubljana, 26.6.2023 - Nagrado Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2022 kot najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, je prejela prostovoljka Mira Stušek.




Priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2022 za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela pa so prejeli Jožef Bobovnik, Milena Dimec, Vlasta Hojan, Gvido Jančar, Anton Mlinarič in Marica Štirn.

»Z izročitvijo državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva v letu 2022 želim izpostaviti vašo predanost, delo in prispevek k skupnosti ter vam izkazati spoštovanje in hvaležnost,« je prostovoljke in prostovoljce nagovorila predsednica Republike Slovenije, ki je prostovoljstvo označila za nepogrešljivi del družbe, v kateri moramo drug drugemu pomagati v stiki. V slavnostnem govoru je izrazila spoštovanje in hvaležnost vsem prostovoljkam in prostovoljcem iz Slovenije, ki imajo zelo pomembno vlogo pri spodbujanju družbenih sprememb in boju proti socialni nepravičnosti, s svojimi vrednotami in zgledom pa družbo navdihujejo k odličnosti ter pomagajo zapolniti vrzeli in pomanjkljivosti v obstoječem javnem sistemu.

»Prostovoljstvo ima v Sloveniji dolgo in bogato zgodovino. Zaradi vseh vas, številnih posameznic, posameznikov, mnogoterih prostovoljskih organizacij in društev, predvsem pa vašega izjemnega dela, ima prostovoljstvo tudi svetlo prihodnost,« je dejala predsednica Pirc Musar, ki trdno verjame, da je medsebojna pomoč naša moralna in etična smer, prostovoljstvo pa izpolnitev načel solidarnosti in sočutja, ki krepi socialne vezi med ljudmi.

»Biti iskren, početi dobra dela. To so vrednote srčnosti. Kadar v svojih mislih, besedah in dejanjih nismo osredotočeni le nase, ampak na ljudi in svet okoli nas, je človeštvo na dobri poti, da doseže svoj ideal in zaživi v lepšem, bolj pravičnem svetu, ljudje pa k osebni izpolnitvi in odličnosti,« je ob čestitkah prejemnicam in prejemnikom nagrade in priznanj poudarila predsednica republike.

Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi Jurček Nowakk, predsednik Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.