nedelja, 19. julij 2015

Festival Studenec: Kralj gora in ljudomrznik je navdušil

V poletnem gledališču na Studencu pri Domžalah, so v soboto premierno uprizorili gledališko predstavo "Kralj gora in ljudomrznik" avstrijskega avtorja Ferdinanda Raimunda (1790-1837), ki v Evropi sodi med najimenitnejše predstavnike "ljudskega gledališča". Glavno vlogo ljudomrznika pl. Trapeža je enkratno odigral Jure Sešek.



Odlično odigrana predstava, ki jo je režiral Alojzij Stražar je navdušila občinstvo saj se vsebina predstave, čeprav je bila napisana pred 225 leti, še kako dotika sedanjega časa. Gre namreč za zgodbo, katere osrednji junak je ugledni gospod, ki zaradi lažnih prijateljev postane globoko razočaran nad svetom, v katerem živi in zato zasovraži ljudi. Postane ljudomrznik in sumničav do vseh. Poleg tega pa je pretirano navezan na hčer in jo zato ne pusti, da bi se poročila.

foto platise-0605

Na koncu se vse srečno konča. Ljudomrznik se preobrazi v strpnega, plemenitega človeka. V igro so vpeti vsi elementi, ki so jih v času avtorjevega življenja poznali, avtor jih je popestril še s kupom pevskih vložkov, ki učinkovito poganjajo naprej odrsko dogajanje. Glasbo za predstavo na Studencu je napisal Slavko Avsenik ml.

foto platise-0623

Scenograf je Jože Napotnik, kostumografinja Nada Slatnar. V glavnih vlogah nastopajo Jure Sešek, Jože Vunšek, Pia Prodnik, Robert Vrčon, Eva Černe, Metod Palčič, Urša Sešek, Rajko Majdič, Vanja Osolnik, Marjeta Cerar, Brigita Hrovat, Klemen Torkar, Konrad Pižorn – Kondi in Nejc Lisjak ter seveda mnogi drugi, brez katerih ne bi bilo predstave na tako visokem kakovostnem nivoju.

foto platise-0650

Premieri bo sledilo še 14 predstav. Zadnja bo v nedeljo 30. avgusta 2015. Kdaj bodo še ostale predstave in druge podrobnosti pa si lahko preberete na spletni strani http://www.studenec.net/index.php/program/kralj-gora-in-ljudomrznik
Ne bo vam žal, če si boste vzeli časi in si ogledali to gledališko predstavo. Poseben čar pa je gledati predstavo v lepo urejenemu poletnemu gledališču na Studencu tudi zato, ker je sredi travnikov in lepo obdelanih njiv.