torek, 21. julij 2015

Spominske slovesnosti pri Ruski kapelici na Vršiču

Na Veleposlaništvu Ruske federacije je bila novinarska konferenca na kateri so predstavili vse informacije, program in spremljevalni program tradicionalne spominske slovesnosti, katere višek se bo zgodil v nedeljo, 26. julija, ko se bo osrednje slovesnosti udeležil tudi bo predsednik Vlade Ruske federacije Dmitrij MEDVEDJEV.

ruska-kapelica

Častni pokrovitelj slovesnosti bo predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro CERAR, v imenu Društva Slovenija Rusija pa bo zbrane na slovesnosti nagovoril nekdanji predsednik Republike Slovenije in častni član DSR Milan KUČAN.

Janez Škrabec je izrazil upanje, da bodo letošnji dogodki v zvezi z obletnico postavitve kapelice prinesli več miru. Temu je namenjeno tudi sobotno neformalno srečanje visokih predstavnikov različnih verskih skupnosti, ki jih bo na Bledu gostil Škrabec.

foto platise-9230

Na nedeljski spominski slovesnosti pri Ruski kapelici na Vršiču bo poleg govorov častnih gostov in častnega pokrovitelja nastop Slovenskega okteta ter pravoslavna cerkvena slovesnost-panihida.

Spominsko slovesnost bo spremljal bogat kulturni verski program, ki se bo pričel že v petek ob 19.45 v Frančiškanski cerkvi na Prešernovem trgu v Ljubljani s koncertom ruskih duhovnih pesmi in potem ob 21.00 uri nadaljeval v Križankah z nastopom Državnega ansambla »Rus« iz mesta Vladimir.

VIDEO - Odlomek nastopa Državnega ansambla »Rus« iz mesta Vladimir.


Na obe predstavi bo vstop prost. Za predstavo v Križankah bo potrebno na blagajni Križank dvigniti brezplačne vstopnice. Ena oseba lahko dvigne največ šest vstopnic. Pokrovitelji in brezplačno predstavo so omogočili Fundacija »Russki mir«, Mestna občina Ljubljana, Riko d.o.o. in Ljubljana Festival.

foto platise-9227

V soboto pa se bodo kulturno verski dogodki nadaljevali v Kranjski gori. Pričel se bo ob 17.45 na trgu pred cerkvijo z nastopom pevcev Ruske pravoslavne cerkve. Ob 18.30 uri bo župnijski cerkvi v Kranjski gori katoliška spominska maša s pravoslavno molitvijo. Po maši, ob 20.30 uri pa bo v dvorani Vitranc nastop Državnega ansambla »Rus«. Vstopnina bo 13 in 10 evrov. Vstopnice bodo naprodaj na vseh prodajnih mestih Evetima in na TIC Kranjska gora.

Od 16. julija pa je v Liznjekovi domačiji v Kranjski gori odprta razstava »V zaledju soške fronte«. Odprta bo do 17. septembra 2015.

Besedilo in foto: Janez Platiše