sobota, 25. januar 2020

Židan in Lipič govornika na 43. Partizanskih smučinah Cerkno 45

Cerkno, 25. 1. 2020 - V Cerknem so v spomin na prve partizanske smučarske tekme v okupirani Evropi, ki so bile 20. in 21. januarja 1945 'Partizanske smučine Cerkno 1945'. Šlo je za partizansko smučarko tekmovanje, ki je potekalo v okolici Cerknega v treh disciplinah, patruljnem teku na smučeh, veleslalomu in smučarskih skokih. Na prireditvi katere se je udeležilo nekaj manj kot 300 tekmovalcev iz veteranskih in častniških struktur, ter predstavnikov Slovenske vojske je bil slavnostni govornik Dejan Židan, predsednik DZ, na akademiji, ki je potekala dan prej v OŠ Cerkno pa Ladislav Lipič, predsednik ZVVS.


Foto: ZVVS

Po končanem tekmovanju na smučišču Smučarskega centra Cerkno so se udeleženci zbali na tradicionalnem srečanju s podelitvijo pokalov v Hotelu Cerkno. V nagovoru je Dejan Židan med drugim dejal: »Upali smo, da je slovenska, evropska, tudi svetovna zgodovina izčrpala zalogo temačnega zla človeštva. A sodobne oblike nacifašizma ponovno dvigajo glave! Vse bolj prefinjeno so zasidrane v naši družbeni realnosti. Kaj prefinjeno! Vidno in brez sramu se ponovno izobešajo njegovi simboli!

Foto: FB Dejan Židan


Zato moramo danes nujno izpostaviti vse, kar nacifašizem je: netenje strahu pred drugačnostjo, spodkopavanje temeljev države, zagovarjanje izbranega naroda, smešenje demokracije in človekovih pravic, spreminjanje preteklosti in pisanje alternativne zgodovine.

Foto: FB Dejan Židan


Z zavračanjem teh idej se, drage tovarišice in tovariši, poklanjamo vsem, ki so prispevali, da danes kot narod zmagovalcev živimo pod svobodnim soncem. Mi, danes tukaj prisotni ne bomo nikoli pristali na to, da bodo tisti, ki so sodelovanje z okupatorjem postavili pred narodno preživetje oproščeni in rehabilitirani. Izdaja lastnega naroda in kolaboracija sta zavržni dejanji. Zanju ni opravičila. Nesporno dejstvo je, da so Slovenijo osvobodili partizani v širokem zavezništvu antifašističnih sil, ki so postavili temelje današnje napredne Evrope.«

Foto: Primorski val


Slavnostni govornik na akademiji, ki je bila v petek 24. januarja je bil predsednik Zveze vojnih veteranov Slovenije Ladislav Lipič. V nagovoru je opisal pogumno dejanje partizanov športnikov, ki so tekmovanje v treh disciplinah organizirali v času, ko jo bilo v okolici Cerknega še veliko vojakov okupatorja. Posebej je poudaril pomen miru, ki bi ga morali najskrbneje negovati. Danes imajo velike sile v rokah cel svet in le majhen spor lahko zaneti vojne vihre nepredstavljivih razsežnosti. Med drugim se je dotaknil tudi nerazumnih namer posameznikov, ki skozi formalne sodne postopke želijo rehabilitirati največje vojne zločince.

Foto: Primorski val


V podobnem duhu je potekalo tudi omizje, na katerem sta sodelovala domači župan Gašper Uršič in predsednik odbora Miha Butara. Oba sta izrazila željo, da bi se uresničile želje organizatorjev po izdaji dopolnjenega biltena prireditev in da bi v letu dni luč sveta ugledal dokumentarni film, ki ga že snuje idrijski režiser Dušan Moravec.

Foto. OŠ Cerkno


Na akademiji so kot vsako leto v kulturnim programu sodelovali učenci 9. razreda Osnovne šole Cerkno pod vodstvom Vanje Lampič, ter pianistke Teje Močnik. Organizacijski odbor je ob tej priložnosti s posebnim priznanjem nagradil Mestni muzej Idrija in Osnovna šola Cerkno.
----
Prireditev je tradicionalno posvečena v spomin na prve partizanske smučarske tekme v okupirani Evropi, ki so bile 20. in 21. januarja 1945 v Cerknem. Partizanske smučine Cerkno 1945 so bile partizansko smučarko tekmovanje, ki je potekalo v okolici Cerknega v treh disciplinah, patruljnem teku na smučeh, veleslalomu in smučarskih skokih.

Tekmovanje je potekalo v času, ko so v Sloveniji potekali še zadnji boji Druge svetovne vojne, zato je bilo Cerkno v krogu 80-ih kilometrov obdano s skoraj 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot. Zaradi tega in snega nekaterim ni uspelo pravočasno priti na kraj tekmovanja. Na prizorišču se je zbralo več kot tisoč gledalcev, med katerimi je bilo tudi veliko zavezniških vojakov.

V patruljnem teku na smučeh je 20. januarja nastopilo 7 patrulj s po tremi tekmovalci. Zmagala je patrulja Prešernove brigade, druga je bila patrulja Vojkove brigade, tretja pa patrulja Gradnikove brigade.

Na tekmovanju v veleslalomu, ki se je odvijalo 21. januarja, je zmagal Janez Štefe, drugo mesto je osvojil Rudi Finžgar, tretje pa Marjan Masterl. Na tekmovanju v smučarskih skokih, ki je prav tako potekala 21. januarja, je zmagal Rudi Finžgar, drugo mesto je osvojil Alojz Potočnik, tretje pa Janez Štefe.

V spomin na tekmovanje so 9. marca 1975 na Črnem vrhu priredili prve spominske smučarske tekme, ki od tedaj potekajo vsako leto. Leta 1981 so na tekmovanju prvič nastopili jugoslovanski vojaki, v naslednjih letih pa so začeli nastopati tudi pripadniki Teritorialne obrambe Slovenije. Po letu 1991 so v Cerknem začeli tekmovati tudi veterani vojne za Slovenijo, z nastopom italijanske ekipe A.N.A. pa tekmovanje dobiva tudi mednarodni značaj.


(vir: https://sl.wikipedia.org/wi…/Partizanske_smučine_Cerkno_1945)"