nedelja, 29. april 2012

Večina Evropejcev ima pozitivno sliko o starejših

Evropski dan medgeneracijske solidarnosti, 29. april, je namenjen krepitvi solidarnosti med različnimi generacijami. Tako z vladnih ravni v Evropi kot s strani nevladnih organizacij prihajajo opozorila, da demografske spremembe zadevajo celotno družbo in vse generacije, ne le starejše prebivalstvo.

Ministrstvo za delo in predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji sta, kot poroča Slovenska tiskovna agencija, v četrtek opozorila na nujno vztrajanje pri krepitvi sožitja med generacijami. Zaradi hitrih demografskih sprememb se nam zgodba družbenih razmerij, organiziranosti družbe in sistemov socialne zaščite postavlja na glavo, so poudarili.

Koncept aktivnega staranja postaja vse bolj pomemben, pri tem gre tudi za razbijanje stereotipov, ki jih je veliko, so dodali.

Na okrogli mizi, ki je sledila, je bilo slišati tudi razmišljanja mladih o tem, da bi lahko medsebojno sodelovanje med mladimi in starejšimi pomenilo tudi način za izhod iz krize.

Po javnomnenjski raziskavi Eurobarometer ima velika večina Evropejcev pozitivno sliko o starejših. Le 14 odstotkov jih meni, da so starejši breme družbe; v Sloveniji je takih 23 odstotkov vprašanih. Hkrati pa je 58 odstotkov Evropejcev oz. 55 odstotkov sodelujočih iz Slovenije pesimističnih glede zmožnosti vlad, da financirajo pokojnine in oskrbo starejših v prihodnjih desetletjih.

Evropski dan medgeneracijske solidarnosti, 29. april, je EU razglasila na pobudo evropske konference o medgeneracijski solidarnosti na Brdu pri Kranju v času slovenskega predsedovanja EU leta 2008. Letošnje leto pa je tudi Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti.