petek, 19. april 2013

Možnosti sobivanja in stanovanjskih skupnosti starejših v Sloveniji

Na Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) je v okviru projekta Helps potekala okrogla miza Sobivanje in stanovanjske skupnosti v Sloveniji na kateri smo lahko slišali bledo zamisel kako naj bi te skupnosti praktično sploh delovale, saj v Sloveniji nimamo nobene take oblike skupnosti za starejše, kot jo izvajalec projekta teoretično predstavlja. Poleg tega projekt premalo upošteva gerontologijo – nauk o starostnih pojavih pri ljudeh.



V razpravi je bilo izpostavljeno, da ni pametno iz tujine dobesedno prenašati modele in načine ampak je potrebno upoštevati naše izkušnje in razmere. Povedano je bilo, da skupnosti v bistvu že obstajajo, le ljudje, so se eden od drugega, zaradi pretirane individualizacije, tako močno odtujili, da hodijo eden mimo drugega. Potrebno je ponovno vzpostaviti medsebojno komunikacijo in sodelovanje med 
generacijami.



Uvodne misli o skupnostnih oblik bivanja in nacionalne strateške usmeritve za starejše je podal Tomaž Banovec, o prizadevanjih po uveljavitvi skupnostnih oblik bivanja v Sloveniji v evropskem kontekstu je spregovoril Urban Boljka, o praktičnih izkušnjah svetovalnice za izboljšanje bivanja starejših je govorila Anja Šonc, o psiholoških vidikih bivanja v skupnostnih oblikah bivanja starejših pa je svoja razmišljanja strnila Vida Tolar, vsi iz ZDUS-a.



Rok Grdiša iz Idearne je predstavil arhitekturne vidike skupnostnih oblik bivanja. Blaž Habjan iz Zavoda Tovarna pa je razložil prednosti in slabosti kooperative za starejše v naši državi.

Po končani okrogli mizi smo za pogovor prosili Tomaža Banovca, vodja projekta Helps pri ZDUS.