sobota, 27. april 2013

ZLATI RED za Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob Dnevu upora proti okupatorju v predsedniški palači sprejel člane Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič in jim ob tej priložnosti vročil odlikovanje Zlati red za zasluge in izjemen prispevek k utrjevanju slovenske nacionalne zavesti v zamejstvu, za ohranjanje izročila slovenskega odporništva s partizansko in uporniško pesmijo ter za uveljavljanje slovenske kulture. Visoko državno priznanje je prevzela dirigentka Pia Cah.




Predsednik RS je imel slavnostni nagovor v katerem je med drugim dejal: "V veliko čast in posebno zadovoljstvo mi je, da kot novi predsednik Republike Slovenije podeljujem prvo odlikovanje prav Tržaškemu partizanskemu pevskemu zboru Pinko Tomažič," in nadaljeval: "Pri Pinkotih pesem pomeni še nekaj več. Pomeni ljubezen do materinega jezika, do poezije in pesmi v slovenščini. Pomeni pripadnost slovenski skupnosti v zamejstvu. Pomeni zvestobo junakom, ki so se borili za pravice, ki jih uživamo danes. Pomeni zvestobo Pinku Tomažiču."



Po končanem slavnostnem govoru predsednika RS je v predsedniški palači zadonela pesem odlikovanega Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič.



Iz predsedniške palače je Tržaški partizanski pevski zbor odšel na Kongresni trg kjer so ga navzoči navdušeno sprejeli. Obkroženi z ljudmi so zapeli. Po vsaki pesmi so bili nagrajeni z bučnim in dolgotrajnim aplavzom. Po krajšem spontanem petju so se poslovili. Ko so čakali na avtobuse pa so zapeli še nekaj pesmi.

Besedilo: Janez Platiše in UP
Foto in video: Janez Platiše