sreda, 28. december 2016

Knjiga o nadškofu Alojziju Šuštarju

Pred kratkim je pri založbi Ognjišče iz Kopra izšla knjiga o nadškofu Alojziju Šuštarju, ki jo je napisal njegov tajnik današnji ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ki je od blizu spremljal dogodke, pomembne za slovenski narod. Naslov knjige je Naš nadškof Šuštar.



Predstavitve knjige, ki je bila v začetku decembra na Nadškofiji v Ljubljani se je udeležil tudi Borut Pahor, predsednik RS, ki je v svojem nagovoru dejal, da smemo Šuštarja upravičeno šteti kot eno najpomembnejših osebnosti ustanavljanja samostojne slovenske države in njenega prehoda v demokracijo.



Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore pa je izpostavil Šuštarjevo vztrajnost in potrpežljivost. Slednji sta po Zoretovih besedah rasli iz Šuštarjeve "globoke vere v Boga", iz katere je tudi črpal svojo povezanost in skrb za človeka.



Avtor knjige Anton Jamnik pa je povedal, da je knjiga nastajala več let in da je v njej  opisal vse tisto, kar je s Šuštarjem doživel kot njegov tajnik. Poudaril je, da je bil nadškof človek, ki je povezoval in ni nikoli izključeval. Rdeča nit njegovega delovanja je bil citat iz Antigone: 'Ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu',  je dejal Jamnik.



Knjiga je napisana v dveh delih. Avtor je v prvem delu knjigo zasnoval po posameznih sklopih: spominska slovesnost v Kočevskem Rogu, plebiscit, osamosvojitev in mednarodno priznanje Slovenije. Pri vseh teh pomembnih dogodkih je imel pomembno vlogo nadškof Šuštar, bolj pomembno kot je znana v javnosti. Anton Jamnik s svojim osebnim spominom dodaja pogovore za medije, v katerih pojasnjuje ozadje dogodkov.



V drugem delu knjige pa so objavljeni prispevki nekaterih nadškofovih sodelavcev in prijateljev. Svoje spomine pa so napisali tudi predsednik RS Borut Pahor, ravnatelj zavoda sv. Stanislava dr. Roman Globokar, dolgoletna osebna tajnica, šolska sestra Mira Rožanc in nadškofova zdravnica ter znana kardiologinja prof.dr. Metka Zorc. Urška Mavrič je prispevala del svoje diplomske naloge Podoba Boga in človeka pri nadškofu Alojziju Šuštarju. Posebno mesto pa zavzema življenjepis nadškofa, ki ga je napisal dr.Franc Dolinar.



Spremno besedo k knjigi je napisal Božo Rustja v kateri tudi zapiše, da je knjiga posvečena srebrnemu jubileju slovenske države kot kamenček v mozaiku spomina  in obenem prepotrebna dopolnitev zgodovinskih dejstev ter njihova osvetlitev. Predvsem pa naj bo ta knjiga poklon velikemu človeku in nadškofu Alojziju Šuštarju.