sobota, 31. december 2016

Novoletna poslanica predsednika vlade


Spoštovane sodržavljanke in sodržavljani,
drage Slovenke in Slovenci,

v teh zadnjih decembrskih dnevih se radi oziramo nazaj, da ocenimo, kako uspešni smo bili v letu, ki se izteka, hkrati pa z upanjem zremo v prihodnje leto in snujemo nove načrte. Tako na zasebnem kot na poklicnem področju.

Kot predsednika vlade me veseli, da podatki kažejo, da je Slovenija tudi v letu 2016 napredovala. Zagotavljamo stabilnost in varnost, ponovno smo si priborili svojo finančno suverenost in ohranjamo stabilno gospodarsko rast. V Slovenijo prihaja vedno več dobrih tujih investitorjev. Prav tako razcvet turizma dokazuje, da je Slovenija v Evropi in svetu ponovno prepoznana kot uspešna in privlačna država. Podjetja v Sloveniji vedno več zaposlujejo. Zmanjšuje se brezposelnost, tudi med mladimi.

Uspelo nam je narediti kar nekaj sprememb na bolje, tudi na nekaterih zelo zahtevnih področjih. Te spremembe že prinašajo pozitiven vpliv na življenje ljudi, izboljšujejo splošni življenjski standard in prinašajo v družbo več zadovoljstva. Seveda pa so pred nami še številni izzivi in naloge, ki jih moramo opraviti, da bomo lahko vsem ljudem, še posebej tudi tistim, ki jim je najtežje, omogočili dostojno življenje v naši družbi. Tega se skupaj z vlado še kako dobro zavedam. Za to si bomo prizadevali tudi v prihodnjem letu, naš cilj pa ostaja Slovenija kot država, v kateri se da lepo živeti in ki se razvija, modernizira ter zagotavlja vsem varno in uspešno prihodnost.

Osebno me še posebej veseli spoznanje, da smo kot narod v zadnjih letih kljub kriznim časom uspeli ohraniti voljo do sprememb. Da smo kljub nekaterim razdiralnim silam še vedno pripravljeni na sodelovanje. Predvsem pa, da nismo otopeli v razmerah, ko je bilo treba pokazati solidarnost in pomagati. - Za to sem vam hvaležen in na vas izjemno ponosen.

Prepričan sem, da bomo tudi v letu 2017 skupaj krepili optimizem in prepričanje, da se stvari lahko spremeni na bolje. Ne podlegajmo negativizmu. Bodimo samozavestni. Slovenci znamo in zmoremo, tudi če je kdaj zelo težko. Pojdimo zato pogumno naprej.

Spoštovane Slovenke in Slovenci,

v novem letu vam želim predvsem obilo miru, zdravja in osebne sreče.