petek, 5. november 2010

Ženska v rdečem


OPIS KNJIGE

Ženska v rdečem ima s svojo predhodnico Damo v modrem kar nekaj skupnih točk, čeprav je roman samostojno delo. Marta je sedemdesetletna gospa, ki živi bolj ali manj enolično življenje, razpeto med vnuke in vsakodnevne obiske kavarne. V mladosti jo je oče samovoljno poročil in takrat je njeno življenje izgubilo barve.

Dolgočasen ritem prisilnega zakonskega življenja jo je opeharil za mladostno razposajenost in jo počasi izpraznil. Marta ostaja ujeta v ustaljeni ritem življenja še dvajset let po moževi smrti, potem pa nekega dne v kavarni opazi Feliksa, "moškega s tisoč ovratnimi ruticami". Začne se novo obdobje v njenem življenju. Pri sedemdesetih letih doživlja drugo mladost, preplavljeno s čustvi ljubezni. Začne se prebujati v barve življenja, v rdečino poželenja. Otroci in vnuki začudeno opazujejo, kako se Marta spreminja v romantično deklico, ki končno okusi, kako sladko je ljubiti in biti ljubljena.

Noëlle Châtelet s knjigo Ženska v rdečem znova potrjuje, da ima izjemen posluh za jezik, njegovo valovanje in ritem, ki se prilagajata notranjemu razvoju zgodbe. Omenjeni značilnosti sta odlično ohranjeni v slovenskem prevodu Tadeje Krečič Scholten. Zgodba je napisana v lahkotnem in blagozvočnem tonu. Intenzivnost življenja pisateljica zelo učinkovito prikazuje s simboliko barv. Modrina morja je prispodoba dinamičnosti in spreminjanja. Enolično življenje je utelešeno v obledeli drap barvi, rdeča pa vnaša v Martino življenje barvo svobode in strasti. Glavno sporočilo zgodbe je, da mora tisti, ki hoče biti v življenju srečen, najprej prisluhniti samemu sebi.
.