četrtek, 11. julij 2013

Na 61. LF likovna kolonija in glasbena akademija Slokar

V sugestivnem okolju Križank te dni poteka 16. Mednarodna likovna kolonija z osmimi umetniki iz petih držav. Njihove stvaritve bodo na ogled javnosti od ponedeljka, 15. julija, od 10.00 do 16.00 v Viteški dvorani Križank. V petek, 12. julija, pa se s koncertom Slokar kvarteta pozavn začenja mednarodni izobraževalni projekt Akademija Branimir Slokar. Tokrat gosti 250 glasbenikov iz 29 držav; poučuje jih 24 profesorjev in devet pianistov. 



Ljubljana Festival tudi v svoji 61. izvedbi gosti dva posebna mednarodna projekta. Med 7. in 12. julijem je na Pergoli v Križankah poteka 16. Mednarodna likovna kolonija, ki se jo je udeležilo osem umetnikov iz Avstrije, Irske, Nemčije, Slovaške in Slovenije. Kako so jih navdihnile edinstvene Križanke, bo razkrilo odprtje razstave v petek, 12. julija, ob 12.00 v Viteški dvorani Križank. Razstava bo odprta vse do jeseni vsak delovnik med 10.00 in 16.00.



Sočasno poteka še Mala likovna kolonija oziroma ustvarjalna likovna delavnica za osnovnošolce. Festival Ljubljana tudi letos izvaja projekt Počitnice na Ljubljana Festivalu, ko bodo potekale tri brezplačne ustvarjalne delavnice (sledita še glasbeno-gibalna in plesno-pevska). 



V petek pa se začenja izobraževalni projekt Akademija Branimir Slokar. Ob 20.00 jo v Preddverju Križank odpira Slokar kvartet pozavn, ki hkrati praznuje 40-letnico delovanja. Do 29. julija bo svoje znanje na mojstrskih tečajih za različne instrumente, koncertne mojstre in dirigiranje ter s sodelovanjem v Orkestru Akademije Branimir Slokar nabiralo 250 glasbenikov iz 29 držav. Ob koncu mojstrskih tečajev bodo svoje znanje pokazali na javnem koncertu. Z mladimi glasbeniki bo sodelovalo 24 profesorjev in devet pianistov. 



O posebnih projektih Festivala Ljubljana so na današnji novinarski konferenci na Peklenskem dvorišču Križank spregovorili Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana, Branimir Slokar, glasbenik in pedagog, Tomo Vran, umetnik in selektor Mednarodne likovne kolonije, ter Živa Ploj Peršuh, dirigentka in umetniška voditeljica Akademije Branimir Slokar.



Seznanili pa so nas tudi, da na odru Križank od začetka tega tedna stoji akustična školjka, s katero je že tako odličen zvok v Plečnikovih Križankah še boljši.

Besedilo: Janez Platiše in LF
Foto: Janez Paltiše