četrtek, 4. julij 2013

Cankarjev dom v Ljubljani prenavljajo

V poletnih mesecih v Cankarjevem domu ni počitnic, ker ga prenavljajo in tehnično posodabljajo. Poleg tega se pripravljajo na novo sezono, v kateri bo ponovno bogata ponudba prireditev vseh umetniških zvrsti.



Letos se izpolnjuje dolgoletna želja: obiskovalcem bodo omogočili udobnejše in bolj zbrano spremljanje prireditev, saj bomo povsem obnovili vse sedeže v Gallusovi in Linhartovi dvorani. Kot je videti na priloženih fotografijah, so dela v polnem zamahu,
in bodo končana v zadnjih dneh avgusta.

V Gallusovi dvorani, ki bo imela v novi sezoni po prenovi bleščeče osveženo podobo, so že zbrusili parket v parterju in na obeh balkonih, temeljito očistili vse marmorne stene, trenutno tudi že poteka montaža povsem obnovljenih stolov.



V Linhartovi dvorani je prenova obsežnejša. Novi stoli bodo udobnejši, stene prepleskane, obnovljen odrski portal, zamenjana strojna in elektro napeljava, vgrajena sodobnejša oprema, posodobljena prezračevalni in klimatski sistem ter prenovljeno osvetljevanje.

Za vsa načrtovana dela bo poletje kar prekratko, zato bodo izvajalci, izbrani na razpisih, delali tudi ob sobotah in nedeljah ter več kot osemurni delovnik, da bo vse pravočasno nared, saj so v obeh dvoranah prireditve načrtovane že konec avgusta.



Obiskovalce bo jeseni pričakalo tudi temeljito preurejeno Informacijsko središče in prodaja vstopnic CD v podhodu Maxija, obnovljeno bo tudi dvigalo iz Male galerije v Klub CD.

Za stroške investicijskega programa in nakup opreme naj bi Ministrstvo za kulturo v skladu z večletno pogodbo o sofinanciranju prenove Cankarjevemu domu letos zagotovilo 1,715.768 EUR, k temu naj bi v CD dodali še približno 300.000 EUR neproračunskih sredstev.

Besedilo: Janez Platiše in CD
Foto: Brane Žalar