torek, 9. julij 2013

Festival Ljubljana ta teden posveča Verdiju

Festival Ljubljana je ta teden posvetil italijanskemu skladatelju Giuseppeju Verdiju, saj letos obeležujemo 200. obletnico njegovega rojstva. V ljubljanskih Križankah so pod taktirko Andresa Mustonena izvedli njegov Rekviem, v četrtek pa pripravljajo koncert opernih arij Verdi gala.



Rekviem, ki velja za eno najlepših skladateljevih del so izvedli orkester Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor, zbor Opere SNG Maribor in zbor SNG Maribor s solisti Asto Kriksciunaite, Noo Frenkel, Rafalom Bartminskim ter Gennadijem Bezzubenkovom.



Verdi je Rekviem napisal leta 1874 v spomin na pisatelja in humanista Alessandra Manzonija, ki ga je globoko občudoval. Tako je Verdi zapustil glasbenemu svetu eno najlepših in najbolj prepričljivih ter globoko religioznih del.



V četrtek pa bodo v Križankah zadonele operne arije iz nekaterih najbolj znanih in priljubljenih Verdijevih oper, kot so Aida, Korzar, Traviata in Rigoletto. To bo pravi kalejdoskop žuborečih melodij, ki bodo zazvenele iz grl odličnih solistov z Akademije milanske operne hiše Scala pod dirigentskim vodstvom Georgea Pehlivaniana. 



Operne pevce Alice Quintavalla, Ludmillo Bauerfeldt, Anno Victorovo, Carlosa Cardosa in Mikheila Khirio bo spremljal simfonični orkester RTV Slovenija.



Giuseppe Verdi, ki se je rodil 10. oktobra 1813 v kraju Le Roncole, velja za enega najpomembnejših italijanskih romantičnih skladateljev. V Italiji se je uveljavil z opero Nabucco (1842), delom, v katerem je izražena želja Italijanov po svobodi in zedinjenju. Tudi sicer je bil aktiven pri podpori gibanja za združeno Italijo.

Rekviem, Križanke Ljubljana, 9.7.2013 – Foto: Janez Platiše
Ogled foto galerije na FB - tukaj