sreda, 26. avgust 2015

Pisatelju Borisu Pahorju podelili častni naziv kulturni ambasador Republike Slovenije

Ljubljana, 26.8. 2015 - Ministrica mag. Julijana Bizjak Mlakar je pisatelju Borisu Pahorju ob njegovem 102. rojstnem dnevu podelila častni naziv kulturni ambasador Republike Slovenije. Boris Pahor je priznanje označil kot dragoceno za Slovenijo, saj dviga vrednost slovenske kulture v javnosti tudi mednarodno.

Ministrica za kulturo pisatelju Borisu Pahorju podelila častni naziv kulturni ambasador Republike Slovenije


Na slovesnosti je ministrica za kulturo dejala: "Spoštovani gospod Boris Pahor, pisatelj, svetovljan, Slovenec v pravem pomenu te besede, v veliko veselje in čast mi je, da ste danes z nami. Ne le zaradi visoke častitljive starosti ob vašem današnjem praznovanju 102. rojstnega dneva, za katerega vam iskreno čestitam, temveč tudi zato, ker nas navdušujete z bistrim duhom in svežino misli o preteklih dogodkih, s presojami današnje stvarnosti in z jasnim pogledom v prihodnost ter tudi zaradi vsega tistega, kar vas dela posebnega.

Krutost nacionalistične, raznorodovalne ideologije, ki ste ji bili priča v mladosti, in trde življenjske izkušnje v času druge svetovne vojne in po njej so vas izoblikovali v neizprosnega borca za slovenski materni jezik, v humanista, idealista in angažiranega umetnika. Zavedam se, da je v tem kratkem nagovoru težko zaobjeti bogastvo in pestrost pomembnih dogodkov, ki sestavljajo mozaik vašega življenja.

Zato mi dovolite, spoštovani gospod Pahor, da ob tem svečanem trenutku posebej omenim vaše delo v okviru revije Zaliv, ker sem zaradi najinega nedavnega pogovora prepričana, da vam je obdobje dela pri reviji Zaliv še posebej drago.

Naj ostalim prisotnim pojasnim, da je to revija za književnost in kulturo, ki je izhajala v Trstu od leta 1966 do 1990, katere ustanovitelj ste bili. Revija Zaliv je širila demokratično kulturo, svobodno polemiko, se zavzemala za demokratizacijo Jugoslavije in za krepitev položaja Slovenije znotraj Jugoslavije. Zaliv je leta 1975 izdal knjigo Edvarda Kocbeka, v kateri je ta spregovoril o povojnih pobojih in jih obsodil. Polemika, ki je sledila, je imela za posledico tudi to, da so vam prepovedali vstop v Jugoslavijo. Kasneje ste prav vi z izdajo spominov na Edvarda Kocbeka pripomogli k njegovi rehabilitaciji.

Verjetno je bila bitka za demokracijo, ki ste jo bili z Zalivom, ena vaših pomembnejših bitk z državnim sistemom, čeprav vaše življenje sestoji iz neštetih bitk z nedemokratičnimi sistemi, ki kratijo svobodo ljudi. Spoštovani, vaše življenje vas kot neutrudnega borca za slovenski jezik in slovensko kulturo ter kot buditelja narodne zavesti uvršča med velikane slovenstva. Resnico o zgodovini in kulturo našega naroda ste kot najboljši ambasador slovenskega naroda ponesli v svet.
Danes imam posebno čast, da vam lahko podelim najvišje priznanje v državi, ki ga lahko podelim kot ministrica za kulturo Republike Slovenije. V zgodovini samostojne Slovenije bo danes prvič podeljen častni naziv kulturni ambasador Republike Slovenije.

Spoštovani gospod Boris Pahor, za vaš neprecenljiv in iskren boj za slovensko kulturo in pravice slovenskega jezika, za zvestobo slovenskemu narodu ter prizadevanje za demokracijo in samobitnost Slovenije in slovenske kulture, kar ste dolga leta izražali tudi v reviji Zaliv, vam podeljujem častni naziv kulturni ambasador Republike Slovenije. Iskrene čestitke in hvala za vaše dragoceno delo."

Janez Platiše, Vir: MK