torek, 18. avgust 2015

Festival Avsenik 2015

Begunje na Gorenjskem, avgust 2015 - Priprave na letošnji Festival Avsenik so na vrhuncu. Ta vikend, od petka do nedelje, od 21. do 23. avgusta bo najobsežnejši projekt Tradicije Avsenik potekal v prestolnici narodno zabavne glasbe, v Begunjah na Gorenjskem. Letošnja izvedba bo v znamenju visokega jubileja, 60-letnice skladbe Na Golici, največjega števila glasbenih gostov do zdaj in najbolj mednarodno obarvanega festivala, saj glasbeniki in obiskovalci prihajajo iz kar devetih evropskih držav.


Organizator Tradicija Avsenik že drugič zapored ustvarja program v prijetnem vzdušju jubilejev. Predlani je Festival potekal v znamenju 60-letnice Avsenikove glasbe, letošnji pa bo častil 60 let obstoja najbolj pogosto predvajane Avsenikove instrumentalne skladbe, Na Golici, kar bodo obiskovalci zagotovo pozdravili z navdušenjem.


Kot se za visok jubilej spodobi, bo letos glasbena ponudba najbolj raznolika, saj bo skladba Na Golici doživela kar nekaj stilskih preobrazb. Obiskovalci bodo imeli priložnost prisluhniti izjemnim glasbenikom, med katerimi so vrhunska domača in tuja imena. Nekateri med njim se bodo občinstvu predstavili prvič prav na Festivalu Avsenik, kot recimo družinska aduta družine Avsenik, ki bosta razkrita na festivalski soboti. To bosta hči Gregorja Avsenika, Monika Avsenik, ki se bo predstavila kot pevka in Blaž Avsenik, sin Slavka Avsenika ml., ki se bo predstavil kot pianist.


Glasbeni program še nikoli ni bil tako mednarodno obarvan, kot letos. Najbolj pričakovani glasbeni gostje prihajajo iz Nemčije. Med njimi Edith Prock, ki je že več kot 30 let bavarska glasbena ambasadorka in zelo priljubljena v Evropi, kot tudi v ZDA, Kanadi in Avstraliji. Nastopila bo tudi zasedba Schwarzwald Krainer, ki ima v rokah prestižno priznanje Oberkrain-award in humorist Hubi, ki je z Avseniki povezan že mnogo desetletij, saj je nastopal že z zasedbo Ansambla bratov Avsenik.


Kot najbolj uveljavljeni slovenski interpreti pa bodo nastopili legendarni Avsenikov tercet z Alfijem Nipičem na čelu, Perpetuum Jazzile, Oto Pestner, Igor in Zlati zvoki, ansambel Zupan, Veseli Begunjčani, Lucienne Lonchina, Denis Novato, Toti Big Band in mnogi drugi. Vodilni ansambel vseh treh festivalskih dni bo Ansambel Saša Avsenika. Idejni vodja in glavni organizator Festivala Gregor Avsenik bo veličasten program opremil tudi z multimedijskimi projekcijami fotografij in filmov, v katerih je nastopil Slavko Avsenik, legenda narodno zabavne glasbe.


Veliko prijetnih presenečenj pripravlja tudi Turistično društvo v sodelovanju z občino Radovljica za vse tiste obiskovalce, ki bodo v Begunje prišli že čez dan ali ostali kar vse tri dni. Potovanje s kočijo v kraje, ki jih opeva Avsenikova glasba, bo za njih posebno doživetje. Pet urni program se bo vsak dan začenjal ob 20. uri, razen v nedeljo, ko bo začetek ob 17. uri.

Zgodba Festivala Avsenik, skrbno pripravljen program s preverjenimi glasbeniki in železnim repertoarjem Avsenikovih uspešnic in organizacijska odličnost, so najbolj prepričljivo povabilo obiskovalcem, da pridejo na obisk v Begunje na Gorenjskem.