sreda, 14. februar 2018

DeSUS vložil zakon, ki bo zvišal vdovske pokojnine

Ljubljana, 12. 2. 2018 - Poslanka DeSUS Marinka Levičar, pobudnica novele, je na tiskovni konferenci povedala, da je po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) do dela vdovske pokojnine upravičenih približno 58 tisoč oseb. Med njimi je več kot 80 odstotkov žensk, ki v povprečju prejemajo 66 evrov, vdovci pa 58 evrov. "V stranki DeSUS menimo, da so ti zneski prenizki, zato predlagamo, da se del vdovske pokojnine zviša z 15 na 25 odstotkov" je poudarila. Sedaj znaša najnižja pokojninska osnova 797,16 evra, del vdovske pokojnine pa največ 93,27 evra. S predlaganim zvišanjem zgornje meje z 11,7 na 18 odstotkov pa bi znašala 143,49 evra. V DeSUS predlagajo tudi ponovno uvedbo odmere vdovske pokojnine v zagotovljeni višini, ki naj bi ob uveljavitvi zakona znašala 500 evrov. Pravica je bila ukinjena konec leta 2011, ko se je prenehal uporabljati zakon o varstvenem dodatku, ki jo je določal.

Levičarjeva je na današnji novinarskih konferenci povedala, da so med starejšimi najbolj ogrožene starejše ženske v enočlanskih gospodinjstvih. Po poročanju STA je ocenila, da bi skupne finančne posledice predloga novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju letno znašale 36 milijonov evrov. "Od tega bi dvig dela vdovske pokojnine znašal 30 milijonov, šest milijonov evrov pa dvig zneska zajamčene pokojnine," je pojasnila. 

VIDEO s tiskovne konference


Vsem, ki že imajo priznano pravico do dela vdovske pokojnine bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) po uradni dolžnosti odmeril višje zneske v skladu s spremembami, ki jih predlagajo. Prav tako bo izplačal vdovsko pokojnino v zagotovljeni višini 500 evrov upravičencem, ki so pridobili pravico do take odmere po predpisih, veljavnih do konca leta 2011, in prejemnikom dela vdovske pokojnine, za katere bo ugotovil, da je tako odmerjena vdovska pokojnina ugodnejša od lastne pokojnine in dela vdovske pokojnine.

Predlagane spremembe in dopolnitve 61. člene pokojninskega zakona pa ne rešujejo vprašanja vseh vdovskih pokojnin, je poudaril strokovnjak za pokojninska vprašanja Jože Kuhelj. Po njegovih navedbah gre za popravke, ki se nahajajo na vdove in vdovce, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev lastne pokojnine in pogoje za vdovsko pokojnino.Levičarjeva je povedala, da so k podpisu pod predlog zakona pozvali tudi druge poslanske skupine, a nobena podpisa ni prispevala, zato poslanci DeSUS zakon vlagajo samostojno. S stranke NSi pa so odgovorili, da podpirajo rešitve. Je pa izrazila bojazen, da predlog zakona v tem mandatu še ne bo šel skozi parlamentarni postopek, saj so ga vložili v obravnavo po rednem postopku.