torek, 10. julij 2018

Na odru Ljubljana Festivala kitajski balet 'Zgodbe svilene poti'

Na 66. Ljubljana festivalu bo v sredo 11. julija gostovalo Kitajsko plesno gledališče Lanzhou, ki bo z ljubezensko baletno predstavo Zgodbe svilne poti - Dunhuang, moja sanjska dežela popeljala v kulturno dediščino zahodnega dela Kitajske. Do konca meseca pa bo sledilo še nekaj plesnih in gledaliških predstav ter koncertov.


Kitajsko plesno gledališče Lanzhou prihaja iz Dunhuanga, glavnega mesta province Gansu na zahodu Kitajske, ki je bila nekdaj pomembna točka na svilni poti, je na novinarski konferenci povedal predsednik gledališča Wang Weixiang. Plesna drama, s katero se bodo predstavili, je postavljena v biser kulturne zgodovine tega območja - jame Mogao, ki so od leta 1987 uvrščene na Unescov seznam svetovne dediščine.

Za to gostovanje so po njegovih besedah dobili podporo vseh glavnih kitajskih organov z nalogo, da čim bolj avtentično prenesejo kitajsko kulturno dediščino evropskih gledalcem. Kot je dodal direktor gledališča Liang Lushun, se predstava torej navezuje na umetnost Dunhuanga, v ospredju pa je ljubezenski zaplet.



Zgodba uprizoritve, ki jo bo mogoče videti v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, pripoveduje o mladem slikarju Mogau, ki se odpravi v Dunhuang v iskanju največjega bogastva plemenite misli v umetnosti. Na poti v puščavo je ranjen, reši ga mimoidoča Jueja, s katero se nedolgo zatem spet srečata in zaljubita. Njen oče, veliki general, pa razmerju nasprotuje. Zaljubljenca se dogovorita za srečanje v jami, kjer ju obkoli generalova vojska. V krvavem ognju Jueja ponovno reši Mogaa, a sama premine in se spremeni v izvir.

Kot je še pojasnil predsednik gledališča, so za predstavo uporabili glasbo, ki izvira iz tradicionalnih kitajskih motivov, ki spremljajo tradicionalne kitajske igre, vendar v modernizirani obliki, povezani z elementi zahodnoevropske simfonične klasike. Po njegovih besedah je glasba za predstavo neke vrste sinteza, a se je na Kitajskem že uveljavila, saj se po tej zvrsti gledališke glasbe zgledujejo tudi druge skupine, gre pa za avtorsko delo enega najbolj znanih sodobnih kitajskih glasbenikov.



Plesalci Chen Yanting, Ma Yang in Ju Song, ki so prevzeli glavne vloge, so izrazili veselje, da bodo lahko nastopili tudi v Ljubljani. Kot je povedal direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, so namreč s to predstavo že nastopili v Nemčiji, Franciji, Španiji, Belgiji, Nizozemski in na Portugalskem, minulo nedeljo pa so navdušili obiskovalce italijanskega festivala Emilia Romagna.

Brlek je ob tej priložnosti napovedal spremembe in nadaljnji program festivala. Sopranistke Kristine Opolais v Ljubljano ne bo, jo pa pričakujejo predvidoma prihodnje leto. Zaradi bolezni v ansamblu mariborska Opera danes ne bo izvedla Wagnerjevega Renskega zlata, odpovedani Goethejev Faust v režiji Tomaža Pandurja pa bo na sporedu 10. septembra.



Do konca meseca bo sicer festivalsko občinstvo lahko videlo in slišalo baletni večer sodobnih koreografij Leva desna, leva desna (12.7.), plesno prestavo Dance amore (16.7.), koncert opernih arij z Diano Damrau, Nicolasom Testejem in Orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko Ivana Repušića (18.7.), izraelsko a cappella skupino Voca People (19.7.), ponovitev muzikala Cvetje v jeseni (23.7.) in koncert opernih zvezd iz Sankt Peterburga (27.7.). sta