torek, 17. julij 2018

Sopranistka Diana Damrau v Cankarju z Verdijevimi arijami

Na odru Cankarjevega doma bo Ljubljana Festival v sredo 18. julija nadaljeval z večerom opernih arij, ki bodo posvečene Guiseppeju Verdiju. Nastopila bo nemška sopranistka Diana Damrau in francoski basbaritonist Nicolas Teste. Poleg znanih arij bo slišati tudi redko izvajane duete, solista pa bo pod taktirko Ivana Repušića spremljal Orkester Slovenske filharmonije.



"Veselim se jutrišnjega koncerta v Ljubljani, katerega program smo posebej za to občinstvo nekoliko spremenili, in sicer, da bi pokazali raznolikost Verdijevega dela. Koncert je posvečen njegovim operam. V program smo umestili arije iz njegovih najbolj znanih oper, kot sta Traviata in Don Carlos, a našli tudi duete, ki so morda še bolj zanimivi, saj so redko izvajani," je na današnji predstavitvi povedala pevka.

Poudarila je, da bosta s soprogom na odru Cankarjevega doma, kjer bosta nastopila v sklopu turneje VERDIssimo, pustila veliko čustev. Po njenih besedah je precej dramatičen duet iz opere Luisa Miller, ko bosta morala biti drug do drugega precej zlobna. Izvedla bosta tudi redko izvajan duet iz opere I Masnadieri. "Dramo, jezo, veselje in žalost pa bo povezala prelepa glasba," je povzela.

VIDEO - Odlomek z novinarske konference


Diana Damrau je ena vodilnih sopranistk tega časa, ki že dve desetletji nastopa na najuglednejših opernih in koncertnih odrih. Njena pevska tehnika ji dovoljuje doseči najvišje tone z navidezno lahkoto, določa jo tudi močan interpretativni občutek, ki njenim likom daje resnično čustvenost in s tem prepričljivost, so zapisali pri Ljubljana Festivalu.

Čeprav slovi po koloraturnih in lirskih vlogah, njen obsežni repertoar obsega tudi sodobna operna dela, napisana posebej zanjo. Leta 2003 je z vlogo kraljice noči debitirala v angleškem Covent Gardnu, njen preboj pa se je leta 2005 nadaljeval s prvim nastopom v Metropolitanski operi, kjer je ostala redna gostja.



V sklopu Ljubljana Festivala poteka tudi 21. Mednarodna likovna kolonija, ki poteka na Pergoli v Križankah in se bo zaključila v petek opoldne odprtjem razstave. Še prej pa bodo odprli tudi razstavo z Male likovne kolonije, namenjene ustvarjalnim šolarjem.

Vsa leta doslej so bili na likovno kolonijo povabljeni štirje slovenski umetniki in štirje iz tujine. Letos je selektor Tomo Vran, ki je hkrati predsednik strokovnega sveta Ljubljana Festivala, nekoliko spremenil koncept. Z veseljem je namreč ugotovil, da v Sloveniji že več let živi kopica vrhunskih tujih umetnikov. "Tako sem povabil sedem tujcev, ki imajo stalno bivališče v Sloveniji," je poudaril.



Na likovni koloniji, ki se je začela v nedeljo, sodelujejo umetnica kitajskih korenin Huiqin Wang, umetnica z Japonske Keiko Miyazaki, Bagrat Arazyana, ki je armenske narodnosti, iz Francije prihaja Vianney Lefebvre, iz sosednje Italije Paride Di Stefano in Elisabetta Bacci, iz Ukrajine pa Eduard Belsky. Slovenijo zastopa Jasmina Rojc, kot gostja pa se bo umetnikom pridružila Alenka Slavinec.

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je napovedal še nadaljnji program festivala. Danes bosta na sporedu koncert v sodelovanju z Evropskim kariernim centrom za umetnike Triple Bridge in projektom Music Up Close Network ter prestavljena predstava Dance amore. Do konca meseca pa bo festivalsko občinstvo lahko videlo in slišalo še izraelsko a cappella skupino Voca People (19. 7.), ponovitev muzikala Cvetje v jeseni (23. 7.) in koncert opernih zvezd iz Sankt Peterburga (27. 7.).