nedelja, 7. februar 2021

Podelitev Prešernovih nagrad 2021 #video

Ljubljana, 7.2.2021 - Zaradi epidemije je letošnja podelitev Prešernovih nagrad virtualen. Podelitev  je bila posneta zaradi Covid-19 posneta vnaprej in na predvečer praznika Dneva kulture predvajana na Radio televiziji Slovenija. Zaznamovan je bil z velikima in malimi Prešernovimi nagrajenci, pod motom Up budi!, ki je ob njihovih predstavitvah vseboval tudi kulturne vložke. Nagrado za življenjsko delo sta letos prejela arhitekt Marko Mušič in pisatelj Feri Lainšček.



Sledil je nagovor upravnega odbora Prešernovega sklada Jožefa Muhoviča, ki je dejal: "Umetnost je v svetu sicer brez moči, ima pa to moč, da je nič ne more nadomestiti, čeprav so poizkusi v tej smeri nenehni. In prav za umetnost danes gre, za tisto diamantno konico kulture, ki odriva na globoko, ki dviga um in bitje ti razmika, ki nemirni duši, ki se rada moti, kot svetla senca kaže tja, od koder luč izvira. In se nikoli ne rima na boniteto, ampak vselej le na nezastrljivost in na kvaliteto." je med drugim dejal.



Prešernova nagrajenca v letu 2021 sta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič. Lainšček, katerega predstavitev je bila posneta v knjižnici, je pisanje opredelil kot potovanje z junaki skozi roman, v katerem sam ni vseveden, ampak je pravzaprav eden od akterjev. V zahvalnem nagovoru je izrazil solidarnost z ustvarjalci, ki so se v času epidemije znašli v stiski.

VIDEO RTVSLO - Feri Lainšček intervju

Mušičev portret pa so med drugim posneli v njegovem ateljeju. Dejal je, da je bil njegov največji vzornik oče, arhitekt Marjan Mušič. Po besedah Prešernovega nagrajenca je za arhitekta pomembno, da tudi pri menjavi stilov ali trendov ohrani osebni izraz v ustvarjanju in vanj verjame, saj bo le tako njegova arhitektura ostala avtentična. V zahvali pa je Mušič izrazil čast, da so letos z nagrado počastili umetnost arhitekture in celotno umetnost prostora.

VIDEO RTVSLO - Podelitev Prešernovih nagrad 2021. 

O svojem delu spregovorili tudi letošnji nagrajenci Prešernovega sklada - Brane Senegačnik, ki je bil nagrajen za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, violinistka Lana Trotovšek in gledališki režiser Tomi Janežič ki sta bila nagrajena za dosežke v zadnjih treh letih, Matjaž Ivanišin, nagrajen za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, slikar Aleksander Červek, nagrajen za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj, ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc, nagrajeni za projekta Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba Tem Čatež.

Proslavo je uvedel balet na temo Prešernovega Povodnega moža, zatem je Pihalni kvintet Slowind odigral Zdravljico. Proslava nosi naslov Up budi!, vzet prav iz Prešernove Zdravljice. Slovesnost so z interpretacijami nato polepšali različni umetniki. Dramski igralec Aleš Valič je stopal po ulicah, odet v v lik Prešerna, in recitiral Prešernove pesmi. Dramska igralka Barbara Cerar je interpretirala Zdravljico v prostorih Narodne galerije. Blaž Pucihar in Boštjan Gombač sta izvedla ljudsko pesem Lipa zelenela je. Odbor je proslavo zaupal režiserju Davidu Sipošu, ki je namesto praznosti Gallusove dvorane slovensko osrednjo muzejsko ustanovo uporabil kot scenografijo.