torek, 23. februar 2021

22. festival "Ah te orglice" bo letos zazvenel preko zaslonov #video

Mokronog, februar 2021 - Zadnja sobota v februarju je tradicionalno rezervirana za Mednarodni festival ustnih harmonik "(ah), TE ORGLICE", ki ga zadnji dve desetletji gostijo v Mokronogu. Zaradi epidemije novega koronavirusa pa se 22. izvedba tega uveljavljenega festivala seli na svetovni splet. Glasbeni preplet domačih in tujih glasbenikov bo v soboto, 27. februarja 2021, mogoče spremljati prek telefonskih, računalniških ali televizijskih zaslonov.



Organizatorji festivala so se zavedali, da zaradi epidemije letos ne bo mogoče pripraviti festivalskega dne, kot smo ga bili vajeni do sedaj. Zato so se odločili, da festival preselijo v virtualni svet, da bi tako ohranili dolgoletno tradicijo in uveljavljenost tega festivala. Z mednarodnim razpisom so zato izvajalce pozvali, naj pošljejo svoje posnetke izbrane skladbe.

S selitvijo na splet je se raznolikost sodelujočih izvajalcev razširila in povečala. Na letošnji festival je prispelo 32 prijav, od tega 17 iz Slovenije in kar 15 iz tujine, kar je rekordno doslej. Tuji izvajalci prihajajo s sosedne Hrvaške, iz Nemčije, s Poljske, iz Rusije in celo iz daljne Kolumbije. Prijavljeni umetniki prinašajo utrip ljudske glasbe iz svojih dežel, pa tudi priredbe popularnih pesmi.

Zadnja sobota v februarju, ki so jo prav lani razglasili za SLOVENSKI DAN ORGLIC / USTNIH HARMONIK, bo tako tudi letos v znamenju tega malega glasbila. Festivalsko dogajanje bo mogoče spremljati na dveh spletnih platformah: YouTube kanalu in Facebook strani JSKD OI Trebnje. Ob 15. uri bodo predvajali popoldansko revijo vseh sodelujočih glasbenikov. Dogajanje pa bodo okronali z večernim gala koncertom, ki ga bodo ob 20. uri, poleg omenjenih spletnih platform, predvajali tudi na televiziji Vaš kanal Novo mesto.

VIDEO RTVSLO - 20. mednarodni festival ustnih harmonik "(ah), TE ORGLICE", arhivski posnetek iz Mokronoga 23.2.2019.

Spored večernega koncerta je, tako kot doslej, pripravila strokovna komisija, ki jo sestavljajo Stane Peček, Vladimir Hrovat in Tatjana Mihelčič Gregorčič. Glasbeni preplet izbranih prijavljenih izvajalcev bosta zaokrožila dva dolgoletna sodelavca festivala – Miro Božič in Vladimir Hrovat.

Z mednarodnim festivalom ustnih harmonik "(ah), TE ORGLICE" organizatorji želijo orglice/ustne harmonike približati čim širšemu občinstvu in predstaviti tako znane, že uveljavljene, kakor tudi manj znane in neznane izvajalce, dvigniti raven igranja in ne nazadnje utreti pot temu malemu glasbilu v izobraževalni sistem. Festival pripravljajo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območna izpostava Trebnje v sodelovanju z JSKD RS in Zvezo kulturnih društev Trebnje, finančno pa so ga podprli Občina Mokronog-Trebelno, Javni sklad RS za kulturne dejavnost, Zveza kulturnih društev Trebnje, SEP d.o.o. in Kmetijska zadruga Trebnje-Krka z.o.o.

Foto: Alenka Stražišar Lamovšek