sreda, 19. maj 2021

Festival 'Kraška gmajna' se po enoletnem premoru vrača na Kras in Brkine #video #foto

Vojščica na Krasu, 19.05.2021 – Na zeliščni kmetiji Rogelja na Vojščici na Krasu so Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov, Park Škocjanske jame, Kobilarna Lipica in Turizem Miren – Kostanjevica pripravili tiskovno konferenco, ki je bila kljub slabemu vremenu dobro obiskana, na kateri na kateri so predstavili '5. Festival Kraška gmajna', ki se po enoletnem premoru zaradi epidemije vrača na Kras in v Brkine.



V spomladanskem ciklu festivalskih dni, od 22. maja do 20. junija, se bodo v petih festivalskih vikendih na Krasu in v Brkinih odvijali različni tematski pohodi, kreativne delavnice, kulturne prireditve in kulinarični dogodki.



Gre za festival naravoslovnega in dediščinskega turizma saj Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in eno izmed vročih točk biotske raznovrstnosti v Evropi in svetu. Tu se že tisočletja tesno prepleta delo narave in ljudi.

Povedali so, da s festivalom želijo vzpodbuditi zanimanje za spoznavanje te izjemne biotske pestrosti, kulturne dediščine, znanstvenega udejstvovanja in ustvarjalnosti. Ponudba kraške gmajne je izjemna, prav zato je festival sestavljan iz dveh sklopov: pomlad (maj, junij) in jesen (september, oktober).

Jedi, ki so jih predstavili na tiskovki sta pripravila Zeliščna Kmetija Rogelja Vojščica 32 https://zeliscarogelja.si/ in Izletniška domačija Mirko Godnič Nova vas 10 https://www.mirenkras.si/izletniska-domacija-in-catering-mirko in bodo del ponudbe na festivalskih vikendih Kraška gmajna.

VIDEO - Katja Kralj, Strokovni vodja turizma ORA Kras - Brkini  

Letošnja osrednja tema festivala je odkrivanje lepote kraške pokrajine na svojevrsten način – opazovanjem, poslušanjem, tipanjem, vonjanjem in okušanjem.

PROGRAM FESTIVALA KRAŠKA GMAJNA – POMLAD:

Prvi festivalski konec tedna (22. in 23. maj): V prvi festivalski vikend bomo vstopili z vodenim botaničnih sprehodom skozi Štanjel in čas in se spoznali s prazgodovinskimi plastmi kraja in uporabnimi rastlinami, ki so se ohranile do danes. V nedeljo se bomo, tudi v Štanjelu, podali na kulinarično-glasbeno doživetje divjih okusov in zvoka kraške gmajne. Vodeni ogledi Zvočne galerije in glasbeni koncert bodo pričarali edinstven zvok, ki ga ponuja kraški kamen.



Drugi festivalski konec tedna (29. in 30. maj): Festival bomo v soboto  in nedeljo nadaljevali v Novi vasi, kjer bo dišalo po sveže pripravljenih jedeh iz slastnih divjih poganjkov, s katerimi boste učinkovito prečistili telo po zimskem spanju. Željni odkrivanja skrivnosti priprave in uporabe zelišč in dišavnic, ki ohranjajo vitalnost in zdravje, pa se bomo odpravili na Zeliščno kmetijo Rogelja v Vojščici.

VIDEO - Mirko Godnič, Izletniška domačija Mirko, Nova vas Miren

Tretji festivalski konec tedna (5. in 6. junij): V soboto, 5. junija, bomo v Interpretacijskem centru kraške vegetacije, v Botaničnem vrtu Sežana, na svojevrsten način – z opazovanjem, posluhom, tipom in vonjanjem odkrivali lepote kraške pokrajine, ter vtise o Krasu ujeli še v stekleničko svojega parfuma. V nedeljo, 6. junija, se bomo na čudovitem posestvu Lipice podali na zvočno potovanje z gongi pod zvezdnatim nebom. Člane Zveze društev slepih in slabovidnih bo pričakalo nepozabno doživetje vodenega stika z lipicanci in čutno spoznavanje izjemnega naravnega in ekološkega območja Živega muzeja Krasa.



Četrti festivalski konec tedna (12. in 13. junij): Sproščujoč festivalski konec tedna bodo začeli otroci osnovnih šol in vrtcev s Krasa z obeh strani meje, skupaj s starši, s celodnevno akcijo popravila suhega zidu. V nedeljo, 13. junija, pa se bomo odpravili na pohod po Krasoslovno-naravoslovni učni poti skupaj s poznavalko s področja vodenja izobraževanj čuječnosti in senzibilizacije do okolja in dediščine, ga. Karin Lavin.



Peti festivalski konec tedna (18.,19. in 20. junij): Kačiče-Pared, kjer bomo spoznavali kraške pojave in kraške dobrote Turistične kmetije Vrbin. Sobota, 19. junija, bo v znamenju poglobljenih odnosov med ljudmi in Zemljinim vesoljem, ki ga bomo spoznavali skozi oči Marka Pogačnika, Unescovega umetnika za mir. V nedeljo, 20. junija, nam bo v Parku Škocjanske jame, priznani botanik Andrej Seliškar približal pisani svet gmajne in razkril marsikatero zanimivost iz življenja kraških rastlin.



Vsi dogodki festivalskega dogajanja se bodo odvijali v skladu s priporočili in ukrepi NIJZ. V kolikor razmere ne bodo dopuščale izvedbe dogodka, bo le ta odpovedan.

VIDEO TV SLO - Na Krasu in Brkinih začetek Festivala Kraška gmajna. Odličen prispevek Mojce Dumančič, novinarke TV Slovenija.  
 
 VIDEO - Magda Rogelja, Zeliščna kmetija Rogelja, Vojščica, 5. Festival Kraška gmajna. 


VIDEO GTV:  Festival Kraška gmajna se po enoletnem premoru vrača na Kras in Brkine. >

Dodatne informacije:

TIC Sežana 05 731 01 28, sezana@visitkras.info
TIC Štanjel, 05 769 00 56, 041 383 986, info@visitstanjel.si
Turizem Miren-Kostanjevica, 031 310 800, info@mirenkras.si
TIC Divača, 05 7310 941, 041 550 205, turizem@divaca.info
Park Škocjanske jame, 05 708 21 00, psj.info@psj.gov.si
Kobilarna Lipica, 041 750 728, pr@lipica.org
Center za obiskovalce – Mitski park Rodik, 041 338 671, info@mitski-park.eu

Foto in video: Janez Platiše, TV Slovenija, Gorenjska TV in arhiv Kraška gmajna