nedelja, 26. junij 2022

V Kobilarni Lipica se je pričel projekt Evropska noč raziskovalcev – Humanistika to si ti! #video

Lipica, junij 2022 - V začetku junija se je v Kobilarni Lipica pričel projekt Evropska noč raziskovalcev – Humanistika to si ti!, v odlični organizaciji Filozofske fakultete iz Ljubljana in v družbi visokih gostov z rektorjem ljubljanske univerze Gregorjem Majdičem na čelu. "Letošnja Noč je posvečena sobivanju človeka in živali. Zato se samo od sebe ponuja, da našo Noč začnemo v biseru sobivanja, Kobilarni Lipica" je v uvodnem nagovoru poudaril Sašo Jerše, prodekan in vodja Noči.


Letošnja vsebina Evropske noči raziskovalcev izpostavlja človeka in žival ter raziskuje njun odnos ter soodvisnost. Pri tem združuje ustvarjalce in teoretike  članic Univerze v Ljubljani, zunanje partnerje ter v preseku znanosti in umetnosti išče specifiko humanega v sodobni informacijsko-tehnološki potrošniški dobi. V svoje raziskovanje vključuje vse generacije in nagovarja tako akademsko kot neakademsko javnost.

"Bistvo projekta je tudi, da prikažemo delo raziskovalcev širši javnosti, da niso raziskovalci ljudje, ki so samo v laboratorijih, ki so za nekimi računalniki, v knjigah in sami zase, temveč da to znanost pokažejo ljudem na razumljiv način. Seveda gre za visoko, vrhunsko znanost, vendar tako, da jo razume tudi širša javnost," je poudarila dr. Mateja Gaber, ki je idejna avtorica projekta.

VIDEO

Kdaj se vam je porodila ideja za ta projekt?
"Ideja projekta je nastala v času, ko se je čas ustavil, to je med časom korone, ko je hči poslušala predavanja iz veterine, in sicer zgodovine veterinarske medicine, in  potem sem rekla, pa saj že pravzaprav od pamtiveka sobivamo žival in človek. Vse stare literature – Eda, Biblija, stara grška mitologija – vse vključujejo človeka in žival, seveda s tem da je človek vedno ta, ki živali vlada. In ta antropomorfni pogled na svet se je, izgleda, predolgo zadržal. Jaz pa mislim, da nismo sami na svetu, da je planet od nas vseh, in da lahko marsikaj naredimo, da to sobivanje, ki traja torej že od nekdaj, izboljšamo."


Kaj boste raziskovali?
"V Noči raziskovalcev bomo raziskovali to sobivanje, in sicer človeka in žival, in kako se je človek v tem času spremenil, spremenila pa se je tudi žival. In če je za človeka žival sprva bila grožnja, nevarnost, je kasneje postala nekaj koristnega in žival je postala iz divje živali privržena, taka, ki je od človeka odvisna. No, in vse to bomo seveda raziskovali v različnih kontekstih, predvsem pa v povezavi s humanistiko, ker le gre za projekt Evropske noči raziskovalcev »Humanistika - to si ti«, tako da so vključene skoraj vse članice ljubljanske Univerze, Akademije, inštitucij, pridružujejo se tudi druge nevladne organizacije in projekt se mi zdi, da kar raste in raste."

Kdo je nosilec projekta?
"To je evropski projekt in Univerza v Ljubljani in nosilka tega projekta, Filozofska fakulteta, je pravzaprav edina, ki je v Evropi dobila projekt, ki ima humanistično vsebino. Vsi  ostali projekti, ki so bili izbrani, so naravoslovno naravnani, naš pa je edini, ki izhaja iz humanistike. Od nekdaj sem ljubiteljica živali in ta projekt se je pravzaprav skrival v meni in ta ideja se bo zdaj končno lahko udejanjila.

Projekt bo trajal do septembra 2023. Zadnji petek v septembru se po navadi potem pokažejo vrhunci vseh raziskav. Takrat je velik dogodek v Ljubljani na trgu pred Slovensko akademijo znanosti in umetnosti pa tudi drugod po Sloveniji so takrat dogodki, ki so potem nekako – veliki finale se takrat dogaja.

Mateja Gaber s katero sem se pogovarjal je doktorica in predava nemščino na Filozofski fakulteti, in sicer na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ter na Oddelku za umetnostno zgodovino.



V otvoritvenem kulturnem programu so nastopili Pevski zbor FF UL, zborovodja Matjaž Barbo; Jernej Maček (trobenta), Žan Kopše (pozavna) in Gašper Okorn (rog); Klemen Bračko (violina) in Matic Smolnikar (kitara); Nina Misson (vokal) in dr. Andrej Misson (harmonika).

Besedilo, foto in video:
Janez Platiše