sreda, 21. avgust 2024

Predsednica Pirc Musar je odprla Slovensko-mongolski poslovni forum

Ulan Bator, 21. avgust 2024 - Drugi dan državniškega obiska v Mongoliji je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar z uvodnim nagovorom svečano odprla Slovensko-mongolski poslovni forum, ki je potekal v Nacionalni gospodarski zbornici Mongolije. Zbrane je v imenu slovenske Gospodarske zbornice Slovenije uvodoma nagovorila tudi izvršna direktorica Marjana Majerič.




Predsednico republike namreč v Mongoliji spremlja tudi gospodarska delegacija, ki se je skupaj s predstavniki SPIRIT Slovenija (Javne agencija Republike Slovenije za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije) in Gospodarske zbornice Slovenije v okviru poslovnega foruma s tamkajšnjimi partnerji pogovarjala o možnostih prodora na mongolski trg.

Foruma se udeležujejo predstavniki podjetij, ki že delujejo na mongolskem trgu, kot sta Krka in Medex, in predstavniki podjetij, ki vidijo priložnosti za širitev svoje dejavnosti, kot so Duol, Adventure Travel, Emr Svet, Impact Hero GMBH, Tajfun Planina in Enetra. Poslovni forum namreč predstavlja pomembno priložnost za predstavitev novih možnosti za sodelovanje na področju farmacije, pametnega kmetijstva, prehrane, digitalizacije in umetne inteligence.

Predsednica Republike Slovenije je v svojem nagovoru izpostavila, da je Slovenija odprta za razširitev sodelovanja med državama. Mongolskim predstavnikom gospodarstva je predstavila slovenska podjetja, ki so Mongolijo prepoznala kot poslovno priložnost in razširitev mednarodnega sodelovanja.




Kot je izpostavila predsednica republike, živimo v hitro spreminjajočem se mednarodnem okolju, kjer je aktualno vprašanje, kako zagotoviti podnebno, energetsko in prehransko varnost za vse in povsod. »V tem kontekstu želimo tujim partnerjem predstaviti Slovenijo kot sodobno, zeleno, inovativno in ustvarjalno državo, ki je odprta, zaupanja vredna, gospodarsko uspešna in ima dobro izobraženo delovno silo,« je izpostavila predsednica in dodala, da je »Slovenija močno zavezana trajnostnemu razvoju in je ena najbolj trajnostnih držav na svetu. Z dvema milijonoma prebivalcev je država, ki jo zaznamujejo pomembni gospodarski, kulturni in tudi športni dosežki.« Kot je dodala, je na olimpijskih igrah ugotovila, da sta tako Slovenija kot Mongolija odlični v ženskem judu.

Možnosti za sodelovanje pa obstajajo tudi na področju turizma. »Mongolija je bila imenovana za turistično destinacijo leta 2024 s strani vodiča Lonely Planeta in Slovenije. Prepričana sem, da bo podpis memoranduma o sodelovanju v turizmu ustvaril obojestranske koristi in poglobil sodelovanje na tem področju,« je povedala predsednica. Omenjeni memorandum sta včeraj v okviru obiska v Državni palači podpisala predstavnika obeh držav.




V okviru poslovnega foruma sta gospodarski zbornici obeh držav podpisali tudi sporazuma s področja gospodarskega sodelovanja in trajnostnega gozdarstva.

Predsednica Pirc Musar je vsem udeležencem poslovnega foruma zaželela uspešno navezovanje stikov in veliko poslovnih uspehov v prihodnosti.