torek, 20. avgust 2024

Predsednica Pirc Musar na prvem državniškem obisku v Mongoliji

Ulan Bator, 20. avgust 2024 - Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se na povabilo predsednika Mongolije Ukhnaa Khurelsukha skupaj s soprogom Alešem Musarjem mudi na prvem državniškem obisku Mongolije.




Gre za prvi državniški obisk, odkar sta državi pred 31 leti vzpostavili diplomatske odnose. Namenjen je spodbujanju dvostranskega sodelovanja na področju gospodarstva, turizma, prometa, raziskav, trajnostnega razvoja in opolnomočenja žensk, sodelovanja pri krepitvi zmogljivosti mirovnih sil, promociji vloge žensk v procesih, povezanih s preprečevanjem ali razreševanjem konfliktov, ter boju proti podnebnim spremembam.

Slovenijo in Mongolijo povezujejo številna prizadevanja in cilji. Obe sta zavezani demokraciji, pravni državi ter spoštovanju človekovih pravic. Tudi v okviru mednarodnih odnosov zasledujemo podobne cilje – kot je močna podpora multilateralizmu, agendi ženske, mir in varnost, spoštovanje mednarodnega prava in pomen zagotavljanja odgovornosti, trajnostni razvoj ipd.  Mongolija je skupaj s Slovenijo tudi ena jedrnih držav MLA pobude (ljubljansko-haaška konvencija o sodelovanju pri pregonu genocida).

Prav tako se soočamo s številnimi podobnimi izzivi, vključno s tveganji, povezanimi s podnebnimi spremembami in varnostnimi izzivi, ki izhajajo iz spremenjenih regionalnih in globalnih geopolitičnih premikov. Zadnja zima je bila za Mongolijo ena najhujših zim v zadnjih letih, Slovenijo pa so lani prizadele katastrofalne poplave. Tovrstni izzivi zahtevajo tesnejše sodelovanje in povezovanje med podobno mislečimi, potrebna je solidarnost in okrepitev  diplomatskih prizadevanj.

O vseh teh temah se je predsednica republike Nataša Pirc Musar pogovarjala z gostiteljem, predsednikom Mongolije Ukhnom Khurelsukhom, s katerim sta ob zaključku pogovorov podpisala tudi izjavo o sodelovanju, s katero sta potrdila namero za sodelovanje na izpostavljenih področjih. Veleposlanica Republike Slovenije v Pekingu mag. Alenka Suhadolnik pa je ob robu srečanja podpisala Memorandum o sodelovanju na področju turizma med Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport RS in Ministrstvom za okolje in turizem Mongolije. V okviru obiska bosta podpisana tudi memoranduma o sodelovanju gospodarskih zbornic obeh držav in memorandum o sodelovanju na področju gozdarstva.




V sklopu državniškega obiska bo potekal tudi prvi slovensko-mongolski poslovni forum, s poudarkom na predstavitvi možnosti za sodelovanje na področju farmacije, pametnega kmetijstva, prehrane, digitalizacije in umetne inteligence, ki se ga udeležuje tudi močna gospodarska delegacija iz Slovenije. Podjetja, kot so Krka, Medex, Duol, Adventure Travel, Emr Svet, Impact Hero GMBH, Tajfun Planina, Enetra in drugi, vidijo v Mongoliji možnosti za širitev svoje dejavnosti in poslovni forum bo priložnost za navezovanje stikov s partnerji.

Slovenija sicer z Mongolijo že zdaj deli svoje znanje na različnih področjih. V letu 2023 je Slovenija izvedla usposabljanje mongolskih mirovnikov na temo enakosti spolov in vključevanja načela enakosti spolov v usposabljanje v mirovnih operacijah in misijah, ki je bilo s strani mongolskih mirovnikov zelo dobro ocenjeno.
 



Deli pa tudi svoje znanje in izkušnje pri trajnostnem gospodarjenju z gozdovi. Tudi predsednica republike bo v okviru obiska nagovorila udeležence delavnice na temo opolnomočenja žensk v gozdarstvu kot del tekočega razvojnega projekta Slovenije v Mongoliji, namenjenega prenosu znanja Slovenije na področju trajnostnega gospodarjenja z gozdovi skozi opolnomočenje žensk na ruralnih področjih. V znak podpore pobudi mongolskega predsednika, ki ima za cilj zasaditev milijardo novih dreves v državi, pa bo predsednica Pirc Musar v okviru obiska simbolično zasadila rdeči bor. Odprla bo tudi fotografsko razstavo slovenskega fotografa Matjaža Tančiča Varuhi zemlje, ki predstavlja zgodbe žensk s podeželja in njihovo povezanost z okoljem.




Predsednica republike se je srečala tudi s predsednikom parlamenta Dashzegvejem Amarbayasgalanom in predsednikom vlade Luvsannamsrainom Oyun-Erdenom. Tudi z njima se je pogovarjala o krepitvi dvostranskih odnosov na političnem, gospodarskem in drugih področjih, pa tudi o sodelovanju v mednarodnih organizacijah. V pogovorih so se posvetili predvsem sodelovanju na področjih Agende žensk, miru in varnosti, boja proti nekaznovanosti in enakopravnosti spolov, kakor tudi odnosom med EU in Mongolijo ter aktualnim razmeram v svetu s poudarkom na Ukrajini, varnostnim razmeram v severovzhodni Aziji ter razmeram v Srednji Aziji.

VIDEO UTRINKI Predsednica Nataša Pirc Musar bo kot častna gostja, skupaj s predsednikom Khurelsukhom, konec tedna tudi govorka na Svetovnem ženskem forumu, kjer bo nastopila na panelu na temo vloge žensk v boju proti podnebnim spremembam.

VIDEO NOVINARSKA KONFERENCA

Video: UPRS