četrtek, 17. oktober 2024

Na Osnovni šoli Bistrica ob Sotli se začenja projekt 'Vsaka zgodba šteje'

Fundacija Nataše Pirc Musar, Ustanova Alma na osnovni šoli Bistrica ob Sotli  začenja projekt 'Vsaka zgodba šteje'

Bistrica ob Sotli, 15. 10. 2024Nekaj zgodb naših dedkov in babic ne bo nikoli pozabljenih. Prizadevati si moramo, da bi bilo takih čim več. Medgeneracijsko sodelovanje v projektu Vsaka zgodba šteje bogati obe strani – mladi pridobivajo na znanju, vedenju in zavedanju, starejši pa občutek povezanosti in vrednosti v skupnosti. Takšni odnosi pomagajo graditi trdnejšo in bolj povezano družbo, ki ceni vse svoje člane ne glede na starost. V soboto je projekt zaživel.



»Vsaka zgodba šteje« je projekt medgeneracijskega povezovanja, ki temelji na dejstvu, da bogatí obe generaciji, mlade in starejše, saj prinaša izmenjavo znanj, izkušenj, vrednot, pa tudi zgodb, ki bi bile sicer pozabljene. Projekt se izvaja v sodelovanju z  osnovnimi šolami. V fundaciji Alma so se prednostno osredotočili na osnovne šole izven mestnih središč, saj tam ljudje ostajajo še vedno močneje povezani in je zavedanje o tem kdo živi sam ali potrebuje pomoč mnogo večje. Prva šola, kjer se šolarji lotevajo tega plemenitega projekta, je OŠ Bistrica ob Sotli. Res zgolj naključje, vendar lepo naključje je, da gre za osnovno šolo, ki jo je obiskovala tudi predsedničina mama.

V družbi župana občine Bistrica ob Sotli Franja Debelaka, ravnateljice OŠ Bogomirja Marčinkoviča, učiteljice in mentorice učencev Sabine Vračun in učencev, ki bodo izvajali projekt, se je srečanje zaključilo s pogovorom o projektu, o pričakovanjih, izzivih, priložnostih in predanosti. Pri tem je predsednica republike izpostavila krizo osamljenosti pri starejših in se zahvalila učencem za njihovo sodelovanje in prizadevanja za pomoč generaciji, na katero kot družba prepogosto pozabljamo.



Mladi, praviloma zadnje triade osnovne šole, bodo v pogovorih s starejšimi zapisali zgodbe prejšnjih generacij, v katerih je bogastvo naše zgodovine, naš genski zapis, narodni značaj. Gre za plemenito ohranjanje naše zgodovine in tradicije. Projekt je most med generacijami, saj starejši  prepogosto ostajajo osamljeni, nevidni in spregledani, s tem projektom pa dobijo nove »prijatelje«

»Vsaka zgodba šteje« daje ponovno vrednost pogovoru, pisanju in poslušanju, česar v današnji družbi primanjkuje. Hkrati krepi literarne sposobnosti mladih, ljubezen do slovenskega jezika, krepi vrednote povezovanja generacij, ohranjanja spominov in slovenske dediščine. Poleg tega tovrstni pogovori dokazano delujejo terapevtsko tudi na mlado generacijo, ki živi pod vse večjimi pritiski sodobne, digitalno naravnane družbe in številnih drugih okoliščin, ki vplivajo na njihovo duševno zdravje.

Projekt neposredno podpirata družba Izoterm Plama in telekomunikacijski operater T-2, ki je fundaciji podaril tudi 50 naprav »Varuh«. Ta omogoča sporočanje lokacije uporabnika in proženje klica na pomoč v nujnih primerih in je primerna rešitev tako za starejše, ki živijo sami, kot tudi za otroke v primeru starševske odsotnosti. S tem se uporabnikom lahko bistveno izboljša njihov vsak dan, saj zaradi potrebnega občutka varnosti zmorejo več.



Več o napredku drugega,, prav tako vseslovenskega projekta »Od Alje do Žana, Čuječa srca budni umi«, ki je usmerjen v opolnomočenje strokovnih služb v osnovnih šolah v skrbi za duševno zdravje otrok, pa v posebnem sporočilu.

O Fundaciji Alma

V Fundaciji Nataše Pirc Musar, ustanovi Alma, želijo vplivati na spremembe v družbi, ki presegajo eno samo generacijo. Želijo prispevati k oblikovanju zdrave, bolj optimistične družbe, ki vidi in je sposobna izkoristiti priložnosti za napredek, razvoj in rast. Prisegajo na sodelovanje in povezovanje, ki zmore premakniti generacijske razlike in tudi sistemske slabosti. Želijo pomagati, da bomo zdrava, dobra družba. Zato snujejo dobro.

Svojo vlogo v družbi v fundaciji vidijo predvsem kot povezovalca, zavzetega spodbujevalca med različnimi deležniki, ki lahko skupaj in povezani naredijo mnogo več, kot vsak zase. Pri tem bo tudi njihova ekipa aktivno in predano vključena v projekte, v spremljanje dogajanja, zbiranje sredstev, da bodo izvajalci programov lahko čim bolj posvečeni ključni dejavnosti pomoči.

Trajnostno in odgovorno ravnanje dajejo v ospredje. Prepričani so, da lahko le s takšnim pristopom oblikujejo svet, v katerem bodo naslednje generacije živele v harmoniji z okoljem. Zato delujejo v skladu s standardi okoljske, družbene in upravljavske odgovornosti (ESG). S tem tudi svojim podpornikom, donatorjem, in partnerjem zagotavljajo vključitev trajnostnih ciljev v obvezna nefinančna poročila, h katerim so zavezani.

www.fundacija-alma.si

https://fundacija-alma.si/#donacije