nedelja, 6. oktober 2024

Na Brdu tradicionalen sprejem diamantnih maturantk maturantov #video

Brdo pri Kranju, 6. 10. 2024 Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda sta priredila tradicionalni sprejem za diamantne maturantke in maturante – izjemne posameznice in posameznike, ki so na splošni, poklicni ali mednarodni maturi dosegli vse možne točke.




Predsednica republike je najboljšim maturantkam in maturantom generacije 2024 čestitala za izjemen uspeh in 64 dekletom in 39 fantom, ki so s svojim znanjem in zrelostjo postali vzor prihodnjim generacijam, zaželela vse najboljše pri nadaljnjem izobraževanju.

Predsednica je v svojem nagovoru izpostavila pomen vztrajnosti, odrekanja in trdega dela, ki so mlade pripeljali do tega izjemnega dosežka. "Biti najboljši v svoji generaciji ni le rezultat ene same noči učenja pred preverjanjem znanja. Za tem dosežkom so dolge ure truda, odrekanja, vztrajnosti, pa gotovo tudi trenutkov negotovosti," je dejala. Hkrati pa je poudarila, da uspeh na maturi, čeprav pomemben, ne definira celotnega potenciala, ki ga ti mladi nosijo v sebi. "Vi ste že sedaj mnogo več od tega," je dejala.


Poseben poudarek je namenila tudi vprašanju enakosti med spoloma, saj delež deklet med diamantnimi maturanti potrjuje, da Slovenija ne sme zanemariti potenciala, ki ga predstavljajo ženske, če želi doseči trajnostni razvoj in napredek. "Država, če si želi napredka in razvoja, nikoli ne sme zanemariti polovice svojega potenciala, ki ga predstavljajo dekleta in ženske," je opozorila predsednica.

Ob tej priložnosti je izpostavila tudi pomembnost javnega šolstva in opozorila na krizo v slovenskem šolstvu. Poudarila je, da je skrajni čas za ukrepanje in uresničitev programov za ustrezno stabilno financiranje, za zmanjšanje kadrovskega manjka učiteljev in njihovo razbremenitev ter za krepitev zaupanja staršev v učitelje. Kakovost javnega šolstva namreč po mnenju predsednice predstavlja eno od ključnih vrednot slovenske družbe, ki je nikakor ne smemo ogroziti. "Učitelj je poklic, ki ustvarja vse druge poklice in je torej bistvenega pomena za napredek skupnosti in razvoj družbe, ker izobražuje in tudi vzgaja mlade generacije," je poudarila.

V slavnostnem govoru se je predsednica republike posebej poklonila staršem in družinskim članom diamantnih maturantk in maturantov, ki so skupaj z učiteljicami in učitelji ter mentorji stali ob strani maturantom na njihovi poti. "Danes je tudi njihov dan, saj brez njihove predanosti in podpore vaš uspeh ne bi bil mogoč," je izpostavila.

Ob koncu govora je poudarila pomembnost nenehnega učenja in razvoja ter izpostavila ključno vlogo, ki jo imajo mladi pri oblikovanju prihodnosti. "Naj vaše sposobnosti, vrednote, moralna odgovornost, dobrota in znanje soustvarjajo boljši svet. Domovina in širša skupnost potrebujeta radovedne, odgovorne in vrednotam predane ljudi." Predsednica republike je diamantnim maturantom zaželela vse najboljše na njihovi nadaljnji poti ter jih spodbudila, naj sledijo svojim sanjam, hkrati pa ostanejo zvesti vrednotam in znanju, ki jih nosijo v sebi. "Naj vas na vaši življenjski poti vodijo strast, radovednost in predvsem srčnost. Srečno in pogumno korakajte v prihodnost!"



Sledil je nagovor ministra za vzgojo in izobraževanje v odstopu, dr. Darja Felde. »Vaša pot do diamantnega maturanta gotovo ni bila lahka. A prav na tej poti ste se izoblikovali v osebe, ki so sposobne vztrajati tudi takrat, ko so izzivi največji, in v osebe, ki vedo, da se uspeh skriva v tem, da nikoli ne odnehaš. Ta preizkušnja je bila le ena postaja na vaši poti, in čeprav vas današnji dan postavlja na vrh, je to hkrati tudi nov začetek,« je mladim čestital minister Felda in se ob tem zahvalil tudi učiteljicam in učiteljem ter staršem, saj so vsi skupaj ustrezno podpirali mlade na poti odraščanja v delavne in odgovorne ljudi. Nazadnje je čestital predvsem maturantkam in maturantom, pri čemer je poudaril, da so vsem v navdih, kaj vse je mogoče doseči z vztrajnostjo in trdim delom.

VIDEO - Tej Pavlović Semen, diamantni maturant Gimnazija Bežigrad Ljubljana

V imenu diamantnih maturantk in maturantov je zbrane nagovoril Vid Sakač, ki je maturo zaključil na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer. Izpostavil je, da je k izjemnem uspehu na maturi zagotovo prispevalo ne le učenje, temveč tudi disciplina in zaupanje v svoje znanje, seveda začinjeno s kančkom sreče. Pri tem se je za podporo zahvalil staršem in šoli.


»Vsak od nas bo ubral različno pot, prepričan pa sem, da bo vsak od nas uspešen na svojem področju in še naprej, naj si bo iz domovine ali tujine, prispeval k razvoju, ugledu in dobrobiti Republike Slovenije ter njenih ljudi,« je za konec še sklenil Vid Sakač, ki svojo pot izobraževanja nadaljuje na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

VIDEO - POROČILA TV SLO 1  6.10.2024