torek, 29. september 2020

Dom v Vrtojbi bo kupil in obnovil Dom upravljanje iz Maribora

Vrtojba, september 2020 - Svetniki v Šempetru so soglasno podprli namero družbe Dom upravljanje iz Maribora, da v nesojenem Socialnem centru vzpostavi institucionalno varstvo za 154 starejših. Odprtih je še nekaj vprašanj, med drugim morajo pridobiti koncesijo in do konca izpeljati nakup centra. Mariborčani zagotavljajo, da imajo zelo resne namene.



Če se ne bo kaj zalomilo, se bodo v prenovljeni Socialni center Vrtojba (SCV) v letu 2023, morda pa že prej, končno vselili starostniki. Tako vsaj zagotavljata Robert Žvižaj in Uroš Fonovič, ki sta v imenu družbe Dom upravljanje (DU), ki od DUTB odkupuje objekta SCV, včeraj prišla v Šempeter po soglasje, da tam vzpostavijo dom za starejše. Soglasje potrebujejo, da lahko na razpisu ministrstva kandidirajo za koncesijo.

Kot je pojasnil Fonovič iz družbe GIC gradnje, ki je lastniško povezana z DU, nameravajo v Vrtojbi vzpostaviti dom četrte generacije, v katerem bo prostora za 154 stanovalcev, od tega 60 za osebe z demenco, storitve bodo izvajali v gospodinjskih skupnostih, ki bodo štele med 12 in 19 stanovalcev, prostor bo tudi za dnevni center. “Obstoječo stavbo je treba preurediti, da bo izpolnjevala normative in standarde, ki jih taki domovi morajo upoštevati,” je potrdil. Od DUTB sicer še niso kupili stavbe. “Postopki so v zaključni fazi, gre za vprašanje dneva ali dveh, da se to realizira,” je zatrdil Fonovič, ki ni razkril, koliko je znašala kupnina in koliko bodo morali še vložiti v objekt.

Šlo pa bo za krepko več kot milijon evrov, kot se je sprva govorilo. Je pa dodal, da je povezanost z družbo GIC gradnje zagotovilo, da bodo objekt sposobni preurediti, izkušnje, ki si jih je DU nabral z upravljanjem doma starejših Sončni dom v Mariboru pa, da bodo uspešni tudi v Vrtojbi. Sončni dom so sicer prodali družbi SeneCura, a Fonovič je zagotovil, da SCV ne kupujejo, da bi ga kasneje prodali, ampak “da bi vzpostavili institucionalno varstvo starejših, kar je bil njegov prvotni namen.”

Ker se je v zadnjem času govorilo, da naj bi država našla rešitev za vrtojbenski dom in se je nakazovalo, da naj bi ga upravljal javni zavod, so številni bili precej začudeni, da se je zelo hitro obrnilo povsem drugače. V splošnem pa je bilo čutiti olajšanje, da se je zadeva po desetletju premaknila. A so imeli svetniki in občani več vprašanj. Anito Manfreda (DeSUS) je zanimalo, kakšne bodo cene in ali bodo imeli občani Šempetra-Vrtojbe prednost pri sprejemu. “Prednostna obravnava žal ni mogoča. Vaši občani pa bodo imeli možnost bivanja bliže domu, ki je zdaj nimajo,” je dejal Žvižaj. “Cene je težko napovedati vnaprej,” je dodal, a povedal, da je v razpisu ministrstva za koncesijo določeno, da cena za osnovno oskrbo 1 ne sme presegati 25,17 evra na dan: “Noben resen prijavitelj za koncesijo je ne bo presegel.”



Na vprašanje Tine Gorkič (SD), kaj bo z objektom, če ne dobijo koncesije, je Fonovič odgovoril, da “ni opcije, da je ne dobimo,” Žvižaj pa, da je objekt namenjen domu upokojencev in ga je težko predelati v kaj drugega. Ker bo treba zaposliti 84 oseb, je Saro Krošelj (SD) zanimalo, kako je s tem. “To je eno težjih vprašanj,” je priznal Žvižaj: “V veliki meri se bo iskalo lokalni kader, začeli bomo hitro. Na začetku, ko bomo storitev vzpostavljali, bo kar velik zalogaj, a kadrovskih normativov se ne da zaobiti.”

Na opozorilo Jožeta Ruparja (SD), kaj nameravajo z bližnjo stavbo, v kateri naj bi bila oskrbovana stanovanja, je Žvižaj odgovoril, da je možnosti več, a je najverjetnejša, da jih bodo prodali. Tako svetnike kot občane, med njimi Zdenka Šibava, je zanimalo še, ali bodo tam vzpostavili dnevni center, ki si ga v občini že zelo dolgo želijo. Žvižaj je zatrdil, da možnosti so. “Vsaka pobuda je dobrodošla, skušali jo bomo realizirati,” je potrdil Fonovič. Slišati je bilo tudi bojazen, da bi domačini “izviseli”, ker bi bilo zanimanje iz Italije veliko. Iz odgovorov gostov je bilo razumeti, da ne bo tako.

Podobno kot mnogi svetniki in občani je tudi Miloš Nemec, vodja Civilne iniciative Vrtojba, ki si prizadeva, da bi našli rešitev za socialni center, nekoliko razočaran, da zadeve ni uredila država. A je družbi Dom upravljanje zaželel srečo: “Upamo, da boste izvedli to, kar ste zapisali. Dobrodošli Štajerci.”

Svetniki so slednjič soglasno potrdili, da se strinjajo z namero mariborske družbe. “Glede na okoliščine je edino smiselno, da smo soglasje podali. Čeprav sem predstavnike tega podjetja danes prvič slišal in srečal, sem prijetno presenečen glede na predstavitev in reference, ki jih imajo. Upam, da jim bo uspelo,” je dejal župan Milan Turk.

Povzeto po Primorskih novicah
Foto: Leo Caharija