ponedeljek, 21. september 2020

Veteranski 'Pohod za mir 2020'

Ljubljana, 21.9. 2020 - V Ljubljani je potekal Pohod za mir 2020. Pohodniki so se zbrali na ploščadi pred Moderno galerijo in pot nadaljevali po Cankarjevi, Wolfovi in Stritarjevi na Mestni trg kjer zbrane nagovoril Zorana Janković, župan mestne občine Ljubljana in bila prebrana poslanica generalnega sekretarja OZN Antónia Guterresa .



Mirovno sporočilo je podal dr. Danilo Türk, bivši predsednik Republike Slovenije v katerem je med drugim dejal: "Vojaške organizacije, ustanovljene v preteklosti, niso ustrezne in niso sposobne zagotavljati miru, EU pa se ne uspe vzpostaviti kot mednarodni dejavnik za mir. Organizacija Združenih narodov, ki je razglasila današnji dan miru, je čedalje bolj odrinjena in onemogočena,"  in ob tem izpostavil nujnost, da tudi vsak posameznik prispeva svoj delež za mir.



Zoran Jankovič pa je v pozdravnem nagovoru dejal, da je mir tisto, kar vsi potrebujemo, sploh v času pandemije. Vsa nova žarišča, ki kažejo na možnost, da se bo razvilo kaj slabega, je treba po njegovem odpraviti s pogovorom in razumevanjem in dogovarjanjem.



V kulturnem sporedu je sodeloval Policijski orkester.

FOTOREPORTAŽO SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ

Sporočilo generalnega sekretarja OZN 2020 
Mednarodni dan miru je posvečen spodbujanju vojskujočih se strani povsod, naj odložijo orožje in si prizadevajo za harmonijo.

Ker pandemija COVID-19 še naprej pustoši po svetu, je ta poziv pomembnejši kot kdaj koli prej. Zato sem marca pozval h globalnemu premirju.

Naš svet se sooča s skupnim sovražnikom: smrtonosnim virusom, ki povzroča neizmerno trpljenje, uničuje preživetje, prispeva k mednarodnim napetostim in zaostruje že tako strašne mirovne in varnostne izzive.

Letošnji mednarodni dan miru je v središču pozornosti »Oblikovati mir skupaj«.

V tem duhu in ob naši 75. obletnici Združeni narodi združujejo ljudi na globalni pogovor o oblikovanju naše prihodnosti in vzpostavljanju miru v težavnih časih.

V teh dneh fizičnega oddaljevanja morda ne bomo mogli stati drug ob drugem. A vseeno se moramo zavzeti za mir.

In skupaj, vem, da lahko in bomo zgradili bolj pravičen, trajnosten in nepristranski svet.

António Guterres

VIDEO - Nagovor Danila Turka ob mednarodnem dnevu miru

  


VIDEO - Odlomek pozdravnega nagovora Zorana Jankovića ob mednarodnem dnevu miru