četrtek, 17. september 2020

V Ljubljani bo potekal pohod za mir

V ponedeljek, 21. septembra 2020 bo v Ljubljani med 11. in 13. uro potekal Pohod za mir 2020. Zbor pohodnikov bo na ploščadi pred Moderno galerijo in se nadaljeval po Cankarjevi, Wolfovi in Stritarjevi na Mestni trg kjer bo zbrane nagovoril Zorana Janković, župan mestne občine Ljubljana, prebrana bo poslanica generalnega sekretarja OZN. Mirovno sporočilo pa bo podal dr. Danilo Türk, bivši predsednik Republike Slovenije. V kulturnem sporedu bo sodeloval Policijski orkester. Letošnji pohod žal zaradi kornavirusa ne bo množičen.



Pohod za mir organizirajo veteranske in domoljubne organizacije: Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije , Zveza društev vojnih invalidov Slovenije , Zveza veteranov vojne za Slovenijo , Zveza policijskih veteranskih društev Sever  in Zveza društev in klubov MORiS. Navedene organizacije so članice Svetovne federacije veteranov , v kateri usklajeno zastopajo interese slovenskih vojnih veteranov in usklajeno izvajajo skupne aktivnosti federacije.

Pohod za mir je skupna aktivnost vseh članic svetovne federacije veteranov. Odvija se 21. septembra po enakem scenariju v vseh prestolnicah držav, katerih veterani so člani svetovne federacije. Ključni del scenarija je branje poslanice generalnega sekretarja OZN, minuta tišine za padle bojevnike v vseh vojnah ob 12. uri, nacionalno mirovno sporočilo. Letos ga je pripravil dr. Danilo Türk, bivši predsednik Republike Slovenije.



Tema dneva miru 2020 je Skupno oblikovanje miru. Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je podal 100-dnevno odštevanje do sporočila o mednarodnem dnevu miru in ob tem zapisal: »Praznujte mednarodni dan miru s širjenjem sočutja, prijaznosti in upanja ob pandemiji COVID-19. Bodite skupaj z OZN proti poskusom uporabe virusa za spodbujanje diskriminacije ali sovraštva. Pridružite se nam, da bomo lahko skupaj oblikovali mir.«

Zavzemanje za mir je v sami srčiki dejavnosti mednarodne federacije, v svoj kredo so zapisali besede Nobelovega nagrajenca Ralpha Buncha: »Nihče ne more govoriti bolj zgovorno o miru kot tisti, ki so se bojevali v vojni /…/ glas vojnih veteranov je odmev hrepenenja za mir ljudi vsega sveta /…/ veterani želijo bogatejše življenje v svobodi, enakost in dostojanstvo….«.



Vseh pet slovenskih organizacij vojnih veteranov deli enake vrednote in se zavzemajo za mir, za vzgajanje patriotizma, za demokratično družbo, socialno državo, za ohranjanje tradicij boja za nacionalno suverenost, za solidarnost in zato tudi s takšnimi manifestacijami, kot je pohod za mir, poskušajo opozoriti na aktualne probleme sodobnega sveta in naše domovine.

Pohod za mir bodo slovenske organizacije veteranov organizirale tudi v prihodnje. Letošnji pohod žal ne bo množičen, saj bo potekal ob upoštevanju ukrepov in priporočil nacionalnega inštituta za zdravje Slovenije. Želimo pa, da bi postal del slovenske zavesti o miru, demokraciji, pravni in socialni državi.

Foto arhiv: Janez Platiše