ponedeljek, 18. november 2013

Peter Opeka je med nami

V organizaciji Civilne družbe za pravično Slovenijo je v nabito polni Unionski dvorani v Ljubljani s predavanjem o pravici in pravičnosti nastopil slovenski misijonar na Madagaskarju Peter Opeka. Predavanja ki se ga je udeležil tudi predsednik RS Borut Pahor je ob prihodu, skupaj s Petrom Opeko, občinstvo pozdravilo z močnim in dolgotrajnim ploskanjem. 



Z majhnim denarjem smo na Madagaskarju naredili čudež. Hvala Slovenija, ker nam pomagate, je poudaril. Peter Opeka, ki pravi, da se zavzema za vse reveže. Njegovo sporočilo revnim pa je, naj nikoli ne obupajo in naj se zavedajo, da je pravica na njihovi strani.



Po njegovem bi problem revščine v Sloveniji morali reševati tisti, ki so odgovorni za takšna vprašanja. "Imate parlament, imate vlado, opozicijo. Morate najti rešitev za to, da ne bi bili ljudje revni," je pozval.



V nadaljevanju je dejal, da si na Madagaskarju prizadeva za sožitje in medsebojno razumevanje. Želi si, da bi tudi v Sloveniji prišlo do sprave.



"Slovenija je velika. V njej je upanje in veliko dobrega, zato je potrebno biti bolj optimističen. To pravi nekdo, ki je bil do vratu v smeteh. Govorim iz življenja in prepričanja." je poudaril. 



Ko ga učenka vprašala, če je srečo našel na smetišču je odgovoril "Nisem je našel na smetišču. Našel sem jo v ljudeh, ki so živeli na smetišču."



Predavanja so se med drugi udeležila tudi predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič in predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj.



Opeka se je rodil leta 1948 v Buenos Airesu. Leta 1966 je vstopil v misijonsko družbo lazaristov. Študiral je teologijo, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je odšel na Madagaskar, kjer živi in deluje kot misijonar in humanitarni delavec. Nekdanji predsednik republike Danilo Türk mu je decembra 2009 podelil zlati red za zasluge za izjemen prispevek na področju humanitarnega dela, socialne in teološke misli.



Besedilo in foto: Janez Platiše