petek, 29. november 2013

Pol stoletja Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije

Slavnostni nagovor je na današnji 50. obletnici Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije (ZDZZS), ki se ga je udeležila tudi Brigita Čokl, državna sekretarka Ministrstva za zdravje, je imel Metod Mezek, predsednik ZDZZS, ki je poudaril, da bo v bližnji prihodnosti nujno potrebna, že tolikokrat  načrtovana, zdravstvena reforma zdravstvenega sistema. 'Potrebujemo jasno vizijo in predvsem jasne odgovore, s katerimi bomo uspešno premagali težave, ohranili in zavarovali naše zdravstvo'. je še dodal.



Stanislav Pušnik pa je dejal, da največji učinek vloženega denarja lahko pričakujemo če bomo več denarja namenili v zdravstveno preventivo, čeprav rezultati niso takoj merljivi in velika škoda bi nastala, če bi zaradi krize zdravstveno preventivo zmanjšali ali celo ukinili. V nadaljevanju pa je še dejal: 'Ob omejenih finančnih virih je potrebno iskati cenejše oblike zdravstvene dejavnosti.



Da slovensko zdravstvo potrebuje velike spremembe, je menila tudi predsednica skupščine združenja Mira Retelj. Kot je dejala, vidi ZDZZS kot pomembnega partnerja, ki bo sodeloval z ministrstvom za zdravje in Zavodom za zdravstveno zavarovanje pri postavitvi novega sistema.



Priznanja in zahvale sta Ireni Kapelj, Darji Vižintin, Alojziji Strle, Milanu Soršak in Mojci Tancar podelila Metod Mezek in Mira Retelj.



Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije je ob 50. obletnici izdalo publikacijo 50 let uresničevanja skupnih ciljev 1963-2013.

Besedilo in foto: Janez Platiše