petek, 8. november 2013

Simbioza postaja slovenska socialna inovacija

Simbioza, ki je največji vseslovenski prostovoljski projekt računalniškega opismenjevanja starejših je v treh letih povezala okoli 15.000 starejših tečajnikov in 10.000 mladih mentorjev prehaja v stalno obliko dela in se širi v tujino. Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, ki je pobudnik projekta je povedal, da se o vzpostavitvi projekta pogovarjajo s 17 državami, Simbioza je po njegovih besedah postala slovenska socialna inovacija, ki lahko poveže svet in doprinese k promociji Slovenije.



Kot je na novinarskem zajtrku povedal Vavpotič, najbolj intenzivni pogovori potekajo z Nemčijo, Izraelom, Avstrijo in Kitajsko. Na Kitajskem so poleti izvedli že pilotno delavnico Simbioze, ki je bila zelo dobro sprejeta. Povedal je tudi, da bo Simbioza postala socialno podjetje, kar pomeni, da bo usmerjena tržno hkrati pa socialno iz vidika svojega poslanstva. S to pobudo želijo ustvariti tudi več delovnih mest za mlade.



Med novostmi je tudi vzpostavitev Simbioza kluba, preko katerega bodo včlanjeni deležni številnih ugodnosti pri nakupu računalniške opreme in pri drugih ponudbah. Poleg tega bodo redno obveščeni o posameznih aktivnostih v okviru kluba.



Vodja Simbioze Ana Pleško je pojasnila, da Simbioza prehaja v trajnostno obliko pod imenom Simbioza vsak dan, ki temelji na treh stebrih in sicer Simbioza šole, Simbioza mojstri in Simbioza medgeneracijski center. V okviru projekta Simbioza šola se dogovarjajo z 200 šolami, da bi dvakrat letno izvedli medgeneracijske delavnice računalniškega opismenjevanja starejših.



Novembra se bo začelo izobraževanje 12 mladih, prvih iskalcev zaposlitve, ki bodo v okviru celoletnega programa socialnega podjetništva Simbioza mojstri vodili nadaljevalne tečaje in pomagali starejšim pri vsakodnevnih opravilih. Od septembra pa že deluje tudi stalni medgeneracijski center v Ljubljani.

Projekt ostaja zvest trem ciljem: spodbujanju medgeneracijskega sodelovanja, širitvi e-pismenosti starejših in odpiranju možnosti zaposlovanja mladih.

Besedilo in foto: Janez Platiše