petek, 1. november 2013

Dan spomina na mrtve

Na ljubljanskih Žalah je bilo veliko ljudi. Med njimi tudi najvišji predstavniki naše države, ki so ob dnevu spomina na mrtve na ljubljanskih Žalah položili vence padlim v vojni za Slovenijo, padlim in umrlim v boju proti okupatorju v drugi svetovni vojni, k Lipi sprave in h Kostnici žrtev prve svetovne vojne.

Vence je položil predsednika Republike Slovenije Borut Pahor, ki so ga spremljali predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Janko Veber, predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Mitja Bervar, načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič ter generalni direktor Policije Stanislav Veniger.



Predstavniki države so obiskali še druge spomenike. Veber je dopoldne položil venec pri grobnici padlih NOB v Kočevju, minister za notranje zadeve Gregor Virant pa se je s predsednikom DS Bervarjem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem udeležil polaganja vencev pri grobnici na Urhu.



Pahor je popoldne položil venec tudi ob spominskem obeležju pred breznom pod Krenom v Kočevskem rogu in k spomeniku žrtvam vojnega nasilja na Sv. Urhu.



Popoldne pa je novih Žalah predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan ob sodelovanju vojaškega vikariata, častne straže garde Slovenske vojske in orkestra Slovenske vojske vodil molitev ob spomeniku padlim v osamosvojitveni vojni.



V Katoliški cerkvi 1. novembra obeležujejo praznik vseh svetih. Zato so potekale maše po vseh župnijah, na pokopališčih pa tudi molitve za verne rajne.

Besedilo: Janez Platiše
Foto: Janez Platiše in Borut Živkovič