sobota, 05. marec 2016

23. pohoda po Jurčičevi poti se je udeležilo preko 3000 pohodnikov

Ivančna Gorica, 5. 3. 2016 – Slaba vremenska napoved ni odvrnila številnih pohodnikov, ki so se po stopinjah šolske poti Josipa Jurčiča, odpravili na tradicionalni, že 23. pohod po 15-kilometrski pešpoti iz Višnje Gore do Krke in Muljave. Tudi mlademu Jurčiču njegova vsakdanja pot z rojstne Muljave do Višnje Gore, potem ko ga je oče prešolal iz Krške šole, ni bila vedno obsijana s soncem, zato je visok obisk pohodnikov kljub slabemu vremenu pričal o njihovi vztrajnosti.

JP9

Pohodnike so ob poti vseskozi spremljala prizorišča iz Jurčičevih literarnih stvaritev, letos pa so se številni med njimi na izhodišče v Višnjo Goro iz smeri Ljubljane in Novega mesta pripeljali z brezplačnim izrednim vlakom Prijetno domače. Jurčičeva pot je namreč tudi del krožne poti Prijetno domače, ki povezuje ducat turističnih središč na območju občine Ivančna Gorica, Prijetno domače pa je hkrati še krovna turistična blagovna znamka občine Ivančna Gorica.

JP6

Na Jurčičevi poti je bilo moč opaziti več znanih obrazov. Eden najbolj izrazitih je bil vsekakor vedno veder obraz olimpijskega in svetovnega prvaka v metu kladiva Primoža Kozmusa, ki je pohodnike tudi nagovoril na zaključni prireditvi na Muljavi: "Pohodi so zelo posrečena oblika rekreacije. So enostavni, obuješ se in greš v naravo. Gibanje je zelo pomembno za kakovostno življenje v vseh življenjskih obdobjih, dobra fizična kondicija pa posamezniku olajša premagovanje psihičnih in mentalnih izzivov sodobnega vsakdana. Narava, tudi če je mokra kot npr. danes, je lahko neizčrpen vir navdiha in ustvarjalnosti za delo in prosti čas. Množični pohodi imajo dodatno energijo, posebej v tematski kombinaciji. Danes smo bili priča prepletanju čudovitih podob narave Dolenjskega pogorja, literarnih zgodb ter veselja in življenja polnih ljudi."

JP11

Kozmusove vtise je dopolnil še župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ki je bil zelo vesel vztrajnosti udeležencev pohoda, ki so to priložnost izkoristili tudi za obisk in ogled kulturnih in naravnih znamenitosti ob poti. Pohodniki so si ob poti ogledali razvaline Starega gradu grofov Višnjegorskih, na najvišji točki pohoda na 630 metrih nadmorske višine pa še cerkvico Svetega Duha iz 15. stoletja z zanimivim gotskim portalom, s katerim je povezana zanimiva anekdota v zvezi z njeno gradnjo. Na prvo marčevsko soboto je bil prost vstop v Krško jamo ter rojstno hišo Josipa Jurčiča z muzejem na prostem na Muljavi. Na Muljavi so si pohodniki lahko ogledali še poznogotsko cerkvico Marijinega vnebovzetja, ki je znana po zlatem baročnem oltarju in freskah Janeza Ljubljanskega iz sredine 15. stoletja.

JP7

Predsednik Planinskega društva Polž iz Višnje Gore Aleš Erjavec je nadvse pohvalil 140-člansko ekipo organizatorjev, v kateri ni manjkalo prostovoljcev in članov kulturnih, turističnih ter gasilskih društev, in drugih prizadevnih posameznikov. S skupnimi močmi so pohodnikom pripravili varno in prijetno izkušnjo na kulturno-rekreacijskem pohodu po šolski poti Josipa Jurčiča.

JP5

Zamisel o Jurčičevi poti, ki bi pohodnike popeljala iz Višnje Gore do Muljave, se je porodila ob 150-letnici rojstva našega prvega romanopisca (Josip Jurčič je bil rojen 4. marca 1844). Pot je namreč podobna pisateljevi poti v šolo iz Muljave v Višnjo Goro potem, ko ga je oče prešolal iz Krške šole. Tako leto za letom Jurčičevi rojaki tradicionalno na prvo soboto v marcu vabijo na pohod po 15 kilometrov dolgi poti, na kateri se udeležencem predstavljata tako čudovita naravna kot tudi bogata kulturna dediščina. Ob poti pohodnike vseskozi spremljajo Jurčičeva prizorišča iz njegovih literarnih stvaritev.