Želodovo kavo so nekdaj uporabljali v ljudskem zdravilstvu predvsem za krepitev telesa, proti rahitisu. Zavretek učinkuje razkuževalno, krči tkivo, ustavlja notranje krvavitve in zapira. Lahko ga uporabljamo tudi zunanje, pri glivičnih kožnih boleznih, vnetjih kože in za grgranje pri vnetjih ustne votline in žrela.
Znižuje krvni sladkor, deluje preventivno proti boreliji in uravnava delovanje ščitnice. Želodova kava je obogatena še s praženim ječmenom, ki zmanjšuje količino holesterola v krvi, bogat pa je z vitaminoma B in E.
PRIPRAVA ŽELODOVE KAVE: Za vsake pol litra vrele vode odmerimo eno žlico kave, vodo zavremo, odstavimo z ognja, vmešamo kavo ter znova zavremo. Pustimo dve do tri minute, nato tekočino odlijemo od gošče.
Ječmenovo kavo z želodom izdelujejo v Pražarni Lovro, Lovrenc David s.p., Cesta 7/1, Velenje, telefon 070 306 001