nedelja, 6. marec 2016

Francosko kulinariko bomo 21. marca lahko spoznavali tudi v Sloveniji

Ljubljana, 2.3.2016 - Že drugo leto zapored se bo na prvi pomladni dan, 21. marca 2016 več kot 1500 kuharskih mojstrov iz celega sveta pridružilo projektu Goût de France/Good France, ki ga prirejata francosko Ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodni razvoj ter veliki chef Alain Ducasse, da bi skupaj s pripravo večerje počastili francosko gastronomijo. Pri tem velikem projektu bo sodelovalo tudi 12 slovenskih gostincev.

foto platise-4986

Prav zato je francoski veleposlanik Pierre-François Mourier v Sloveniji sklical tiskovno konferenco na kateri so sodelujoči slovenski gostinci predstavili svoje jedilnike. Pred tem pa je veleposlanik v svojem nagovoru poudaril: "Ideja je bila, da bi svetu predstavili francoski gastronomski obrok, ki je bil leta 2010 uvrščen na seznam nematerialne kulturne dediščine Unesca, je še povedal veleposlanik. Čeprav bo v ospredju francoska kuhinja, pa bodo kuharji v svoje menije uvrstili tudi lokalne sestavine. Tako se bodo po Mourierjevih besedah prelevili v umetnike, ki bodo francosko gastronomijo interpretirali na svoj način."

foto platise-4970

Okusne francoske jedi bomo lahko jedli pri naslednjih slovenskih gostincih: Gostilna pri Lojzetu, Vipava; Gostilna Vovko, Novo mesto; Restavracija Julijana, Grand Hotel Toplice, Bled; KULT316, Ljubljana; Gostilna Pr' Matičku, Kranj; Hiša kulinarike Manna, Ljubljana; Restavracija Strelec, Ljubljana; Gostilna Tomi, Portorož; Restavracija Maxim, Ljubljana; Skipass restavracija, Kranjska Gora; Restavracija Sophia v hotelu Kempinski Palace, Portorož in Vander urbani resort, Ljubljana.

foto platise-4993

Direktor Francoskega inštituta Jean-Luc Goester pa je povedal, da pri projektu sodelovala poleg učencev Mednarodne francoske šole v Ljubljani tudi na Osnovna šola Danile Kumar in Srednja šola za gostinstvo in turizem v Ljubljani ter Gimnazija Bežigrad. Šole bodo organizirale tudi različne delavnice, na katerih bodo učencem predstaviti francosko kulinariko, je še povedal direktor inštituta.



Pri izbiri jedi imajo kuharski mojstri proste roke. Pomembno je le, da meni temelji na francoskem kuharskem znanju in veščinah, ter da se za pripravo jedi uporabljajo sveže, sezonske in lokalne sestavine. Pri pripravi jedi se bo uporabilo manj maščob, manj sladkorja in soli ter veliko zelenjave, s poudarkom na “dobri hrani” ter skrbi za okolje. Zaporedje jedi pa bo naslednje: bogat aperitiv, ena ali dve glavne jedi, izbor sirov, sladica, francoska vina in šampanjec. Gostinci bodo 5 odstotkov denarja od cene menija namenili eni izmed nevladnih organizacij.