sreda, 30. marec 2016

Skupščina ZZZS podprla Fakina za generalnega direktorja

Ljubljana, 30. 3. 2016 - Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na javnem glasovanju za generalnega direktorja imenovala Sama Fakina. Za Fakina je glasovalo 29 članov skupščine od 39, ostali so se glasovanja vzdržali. Če bo Samo Fakin dobil dovolj glasov tudi v Državnem zboru bo to njegov tretji mandat. Skupščina pa se je seznanila tudi z informacijo o poslovanju ZZZS v letu 2015.

foto platise-5968

Samo Fakin je v dokaj čustvenem uvodu svoje predstavitve priznal, da je po lanski zavrnitvi v parlamentu opravil konkreten premislek o sebi in situaciji, v kateri se je znašel in napovedal, da se bo ZZZS pod njegovim vodenjem zavzemal za združevanje zdravstvenih domov na največ deset, nekako enega na območno enoto ZZZS. Kot primer dobre prakse je navedel Ljubljano, Maribor in Kranj.

foto platise-5954

Rekel je tudi, da se bo zavzel za ureditev področja koncesij, novo opredelitev terciarne (bolnišnične) dejavnosti ter v tem okviru uvedbo individualnih računov za vse zahtevne bolnike. Obljublja, da bo vzpostavil preglednejši sistem pravic iz javnih sredstev, ohranil univerzalno košarico pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ter izločil tiste pravice, ki dokazljivo ne prinašajo ustreznih koristi za zdravje ali rezultatov zdravljenja v razmerju do stroškov. Iz financiranja obveznega zdravstvenega zavarovanja pa bi izločil pripravništvo in specializacije. O vsem tem pa bi morala po prepričanju Fakina odločati izključno skupščina ZZZS.

foto platise-5963

Strokovne službe ZZZS bodo predlog za potrditev Fakina za tretji mandat na čelu ZZZS posredovale v Državni zbor. V kolikor ta do 15. maja še ne bi sprejel odločitve o soglasju Fakinu, bo skupščina na izredni korespondenčni seji odločala o vršilcu dolžnosti, so še sklenili.