sreda, 14. november 2018

Pokojnine se bodo verjetno kmalu povišale

Ljubljana, 14. 11. 2018 - Predsednica SAB Alenka Bratušek je današnje srečanje s premierjem Marjanom Šarcem, na katerem so razpravljali o noveli zakona o izvrševanju proračuna, označila za konstruktivno. Pogovore bodo sicer nadaljevali. So pa v SAB po njenih besedah zadovoljni, ker so se dogovorili, da bodo uresničili zaveze iz koalicijskega sporazuma glede pokojnin.



Po srečanju s Šarcem je Bratuškova novinarjem pojasnila, da to pomeni dogovor o dvigu odmernega odstotka za pokojnine v skladu z zavezo v koalicijskem sporazumu. Glede regresa za upokojence pa se še niso dokončno dogovorili čeprav so se vsi strinjali, da ni prav, da pri upokojencih veljajo varčevalni ukrepi, če regres ostane v petih višinah.

Bratuškova verjame, da bodo v koaliciji v kratkem uskladili zakon o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019. Vlada ga bo po njenih navedbah obravnavala predvidoma prihodnji četrtek.

Predsednica SAB se strinja, da so v časovni stiski. "Škoda. Lahko bi začeli malo prej delati in bi bilo morda lažje. A prihodnji četrtek je naša skupna naloga, da zakon na vladi sprejmemo in ga pošljemo v DZ," je dejala in izrazila upanje, da bo koalicija novelo zakona v DZ potrdila s pomočjo "zunanje partnerice Levice".

Odgovor na vprašanje, kje bodo v skladu s posameznimi zahtevami dobili denar za vse skupine, Bratuškova prepušča ministru za finance Andreju Bertonclju, ki je po njenih navedbah obljubil, da bo to, o čemer se sedaj pogovarjajo, umestil v čistopis zakona. "Ko bomo imeli na mizi naslednjo različico zakona, bo znanega kaj več. A jaz sem optimistična," je pristavila.

Še pred njo se je s premierjem in njegovo ekipo ter ministrom za finance pogovarjal predsednik SMC Miro Cerar z nekaterimi ministri iz kvote svoje stranke. Po Cerarjevih besedah so po opozorilu SMC sklenili, da bodo našli rešitve, ki ne bodo tako, kot je zdaj predvideno v predlogu novele zakona o izvrševanju proračuna, posegale v ranljive skupine, denimo v družino.

Ministrstvo za finance je namreč v predlogu, ki ga je minister v torek predstavil koalicijskim članom odbora DZ za finance, predvidelo več ukrepov v smeri zmanjševanja pravic na področjih socialne in družinske politike, kar je v koalicijskih vrstah sprožilo tudi ostre odzive. sta