ponedeljek, 12. november 2018

Sto let Ruske steze v Rimskih Termah

Letos poteka 100. obletnica Ruske steze v Rimskih termah v Rimskih Toplicah, ki so jo zgradili ruski ujetniki leta 1918. Ob častitljivi obletnici priljubljenega sprehajališča, ki poteka skozi park z zdravilnimi točkami, bo v soboto, 17. novembra, ob 13. uri v Rimskih Termah (Toplice 10, Rimske Toplice) potekala slavnostna prireditev. 



Poleg direktorja Rimskih term Valeryja Arakelova bo obiskovalce na slovesnosti pozdravil tudi ruski ambasador v Sloveniji Doku Gapurović Zavgajev, župan občine Laško Franc Zdolšek in predsedniki lokalnih društev. Dogodek bodo s svojimi nastopi obeležile tudi različne folklorne in glasbene skupine ter slovenski in ruski pevski zbor. Slavnostni program bo zaokrožila pogostitev s tradicionalnimi dobrotami Ruske kuhinje. 



Ruska steza je 1216 metrov dolga sprehajalna pot, ki vodi skozi park z zdravilnimi točkami v Rimskih termah. Pot je leta 1917 začelo graditi 47 ujetnikov; večinoma ruske narodnosti, nekaj je bilo tudi Čehov Slovakov in Poljakov; oktobra 1918 pa je bila sprehajalna pot imenovana Ruska steza dograjena, in se je v takšni obliki ohranila do današnjih dni.