četrtek, 22. november 2018

Zaro Kastelic iz Trebnjega je obisk živalskega vrta navdušil #foto

»Bilo je noro, prvič sem doživela kaj takega. Tega bogatega doživetja, ki mi je odprlo vrata v skrivnosti živalskega sveta, sem še posebej vesela, ker se šolam za naravovarstvenega tehnika,« se je dijakinja četrtega letnika Zara Kastelic iz Trebnjega navdušila v Živalskem vrtu Ljubljana. Prvič je imela možnost s toliko različnimi živalmi preživeti dan in videti ozadje skrbi za njih. Držala jih je v rokah, jih hranila, premagala je strah in imela okoli vratu kačo, dobila je poljub in objem morskega leva, prvič je pobožala žirafo in hranila slona, surikate, geparde in risa, skratka, uživala je. Vse to je doživela med obiskom živalskega vrta v okviru projekta Sejanje optimizma. V živalskem vrtu so za Zarin obisk pripravili poseben program Oskrbnik živali za en dan. Dobila je ogromno informacij, ki jih mnogi ne vedo, in malih, a uporabnih trikov, ki jih uporabljajo pri delu z živalmi. Med drugim so ji razkrili, da se žirafi vzame kri za pregled z žuželko in koliko časa traja, da slonu naredijo pedikuro.

Zara pod nadzorom oskrbnika Matije hrani žirafo.


Med obiskom so jo spremljali vodnica Julija ter oskrbnika Matija in Boštjan. Slonici Ganga, ki je stara že 45 let, sloni pa lahko doživijo do 70, so očistili nohte, in zanimivo je, da za vsak noht potrebujejo pol ure. Zara je Gangi skrivala hrano, saj s tem popestri sloničin vsakdan in spodbuja njeno radovednost. Dopoldne je slonica pripravljena na obisk veterinarja, popoldne pa je v stiku z obiskovalci živalskega vrta. Zara je nahranila tudi risa. Pot jih je peljala še do kozorogov in sov, ki se v novih letalnicah, obnovljenih po požledu, že počutijo domače. Med raziskovanjem se je Zara srečala z igralko Alenko Tetičkovič, ki ravno tako občuduje živali. Skupaj sta nahranili geparda in pomagali napeljati poligon za njun šprint, s katerim vzdržujejo njuno telesno kondicijo.

Slonica Ganga z oskrbnikom velikih sesalcev Matijo in dijakinjo Zaro.


Žirafi sta Rastko in Cvetko. Žirafin jezik je dolg 45 centimetrov in ta dolgovrata vrsta se hrani kar 12 ur na dan. Pri hranjenju Rastka in Cvetka se v živalskem vrtu potrudijo, da jima približajo način, ki bi ga uporabljala v naravi. Ena žirafa na dan poje kar 35 kilogramov listja, pomemben pa je tudi način, na katerega so listi nakopičeni. Morski levi sodijo med deset najbolj inteligentnih živali na svetu. Zara je spoznala Kalleja in Jipa ter od njiju dobila poljub in objem. »Ta obisk živalskega vrta je bil odličen, uživala sem. Hranjenje živali me je čisto navdušilo, takega doživetja sploh nisem pričakovala. Hvaležna sem za to možnost, da sem se približala živalim v spremstvu tako pozornih vodnikov, polnih znanja,« je vtise ob koncu obiska strnila Zara, ki se želi z živalmi ukvarjati tudi poklicno.

Vodnica Julija Zari predaja kameleona.


Občina Trebnje v projektu Sejanje optimizma mladim med 15 in 29 let iz vse Slovenije omogoči preživeti dan z izbrano uspešno osebo iz različnih sfer življenja, na primer z županom, direktorjem podjetja, športnikom, umetnikom. V Občini Trebnje so ponosni, da projekt Sejanje optimizma vodijo v okviru dveh evropskih projektov, Europe goes local in S.P.A.C.E. ali Street participation for active citizenship in Europe. Cilj je vzpostavitev več možnosti za mlade in za izražanje mnenja prebivalcev o lokalnih, pa tudi državnih in evropskih temah.

Foto: Barbara Reya