nedelja, 18. november 2018

V Rimskih Toplicah odkrili obeležje ob 100. letnici Ruske steze #video #foto

»Ponosen sem, da Ruska steza, ki je pomemben del slovenske zgodovine, vodi ravno skozi park z zdravilnimi točkami v Rimskih termah. Prav se mi zdi, da v objemu neokrnjene narave počastimo spomin na ruske ujetnike, se spomnimo njihove zgodbe in poskrbimo, da se ne ponovi. S spoštovanjem in hvaležnostjo pozdravljam prizadevanja vseh, ki so pripomogli, da smo se zbrali skupaj z namenom, da proslavimo ta lep jubilej,« je ob 100. obletnici Ruske steze v Rimskih Termah povedal direktor Rimskih term Valery Arakelov. Dodal je še, da v najsodobnejših slovenskih termah spoštujejo in cenijo zgodovino in so tudi edine Terme v Sloveniji z lastnim muzejem. »Ruska steza je del naše zgodbe in prav je, da se o njej govori,« je sklenil.

Odkritje spominskega obeležja ob 100. obletnici Ruske steze. Foto Platiše.

Na slavnostnem dogodku ob častitljivi obletnici Ruske steze je ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Gapurović Zavgajev med odkritjem obeležja v čast ruskim ujetnikom, ki so 1917 začeli graditi pot, dejal: »Veliko nam pomeni skrb Slovencev pri ohranjanju spomina na naše rojake v času prve in druge svetovne vojne. Hvala vsem, ki ste zaslužni za spomenik na Ruski stezi, ki nas opominja na to, kako sta bili usodi naših narodov v tistem času prepleteni.« Ob tem je veleposlanik Gapurović Zavgajev odlikoval Franca Zdolška, župana Občine Laško in Valeryja Arakelova, direktorja Rimskih Term za trud pri ohranjanju pri ohranjanju ruske zgodovinske dediščine v Rimskih termah. Skupaj so potem na začetku lepe sprehajalne poti Rimskih Term, ki se uradno imenuje Ruska steza, graditeljem, ki so to zgradili pred stotimi leti odkrili spominsko obeležje.

VIDEO - Odkritje spominskega obeležja ob 100. obletnici Ruske steze.


Vsem, ki so s svojo prisotnostjo počastili častitljiv jubilej, so se zahvalili tudi župan Občine Laško Franc Zdolšek, predsednik Krajevne skupnosti Rimske Toplice Matjaž Knez, predsednik Turističnega društva Rimske Toplice Samo Lah in predstavnik ruskega veleposlaništva v Sloveniji Anatoly Kopylov. Srečanje v spomin na graditelje Ruske steze, ki danes služi kot sprehajalna pot v Rimskih termah, so s svojimi nastopi obeležili KD Laška pihalna godba in Mažoretke Laško, folklorna skupina Anton Tanc Marija Gradec, učenci iz Osnovne šole Anton Aškerc, ansambel Pepelnjak in pevski zbor Vrtec Rimske Toplice. Obiskovalci so se na koncu slovesnosti, v Kavarni princese Viktorije, pogostili tudi s tradicionalnimi dobrotami ruske kuhinje.